“YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU” SONA ERDİ.

TEMEL AMACI TAHRİP EDİLEN VE YOK OLUP GİTMEKTE OLAN KÜLTÜREL MİRASIMIZI KORUMA ALGISINI GÜÇLENDİRMEK VE KÜLTÜREL MİRASI KORUMA ÇABALARINA IŞIK TUTMAK OLAN “YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU” SONA ERDİ.


Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) nünde Paydaşlar arasında olduğu “YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU” SONA ERDİ.

22-23 Şubat 2024 tarihinde KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Derneği (KÜMAD) ve Alashia Terracotta Sanat Topluluğu tarafından organize edilen ”YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU” Acapulco Resort Convention Spa Hotel Ana Sponsorluğunda gerçekleşti. Sempozyum KKTC Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, KKTC Başbakan Yardımcılığı, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı-TİKA Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Başkanlığı, KKTC Kültür Dairesi Müdürlüğü, Doğu Akdeniz, Üniversitesi, Gönyeli-Alayköy, Lapta-Alsancak-Akdeniz, Çatalköy -Esentepe, Girne ve İzmit Belediyesi, Türkiye ICOM, Müzeciler Derneği, Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD), Fibula Müze Ekipmanları, Mikrokilma, Sağlam Metal, BRTK ve Arkeoloji Haber paydaşlığında düzenlendi.
Kültürel mirasımızı korumak ve gelecek nesillere aktarmak, bu alanda yapılan çalışmalara bilimsel ve teknolojik yeniliklerle ışık tutmak amacıyla merkezi yönetimden yerel yönetimlere, teknoloji dünyasından iş insanlarına, bilim insanlarından uzman ve araştırmacılara, ilkokul öğrencilerinden sanatçılara ve daha pek çok alandaki faaliyet gösterek çeşitli çevrelerin katılımı ile gerçekleştirilen “YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU”na gösterilen yoğun ilgi bu alanda güçlü bir sinerji yaratıldığını ortaya koymuştur. Bu güçlü etki göstermiştir ki bu alanda ilgi katlanarak büyüyecek ve kültürel mirasımızın korunması yönünde toplumsal seferberliğimizi güçlendirecektir.
Kültürel Mirası Korumak için yeni soruları sorabilmek, yeni adımlar atabilmek ve yeni çalışmalar yapabilmek var olanı anlayabilmek ve özümsemekten getiği düşüncesi ile sempozyum boyunca kültürel mirasımızın bizlere çocuklarımızdan emanet olduğunu hatırlatan koruma algısı ana tema olarak her oturum ve atölye çalışmasında vurgulanmıştır. Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez yapılan ve iki gün boyunca sunulan 40 bildiri ile Yitip Giden Kültürel Miras Sempoyumu’nda kültürel mirası tahrip eden birçok risk faktörü olduğu örneklerle ortaya konulmuş ve her biri için de çözüm önerileri sunulmuştur. Risk grupları için de en çok insan ve doğal afet kaynaklı tahribatların yer aldığı sunumlarda görülmüştür.
Sunulan bildirilerin basmı için gerekli çalışmalar ise derhal başlatılmıştır. Sempozyumada ele alınan konuların sonuç bildirgesi ilgili kuruluşlara iletilecektir. Ayrıca 2024 yılında Yitip Giden Kültürel Miras Kitabı yayınlacaktır
Kültürel mirasımız konusunda duyarlılığın çocukluktan başlayacağı düşüncesiyle sempozyum öncesinden başlayan ve sempozyum boyunca de devam eden atölye çalışmaları Birgül Feyzioğlı, Mine Okur, Raif Mehmet Kızıl, Selçuk Yalovalı ve Mine Çiftçi eğitmen ve sanatçıları tarafından yapılmış ilkokul çağından başlayarak gençlerimize kültürel mirasımıza sahip çıkmanın önemi pratik uygulamalarla anlatılmış ve aktarılmıştır.
Bildirilerin sunumunun tamamlanmasının arsından sempozyum düzenleyen KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Ejdan Sadrazam , Alashia Terracotta Sanat Topluluğu Başkanı Ayhatun Ateşin ve KÜMAD Başkanı ve Kocaeli Müzesi Müdürü Serkan Gedük tarafından sponsor ve paydaşlarla plaketleri takdim etmiştir.
Sempozyum, Alashia Terracotta Sanat Topluluğu’ndan Fahimeh Heydari tarafından yapılan heykelin, Kaan Canduran, Soner Pilge, Vedia Okutan ve Ayhatun Ateşin tarafından gerçekleşen fırınlamasını sonrası, insanı büyüleyen açılış gösterimi ile kapanmıştır.

Paylaş

Önceki Haber

YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU

Sonraki Haber

DAÜ TARAFINDAN “TUTKULU BİR SERÜVEN: KIBRIS SANDIKLARI KATALOG TANITIMI VE SÖYLEŞİSİ” GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five + 13 =