YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU

18.02.2024
• YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU

ki Kapsamında gerçekleşen atölyelerin ikincisi Ayhatun Ateşin Atölyesinde , Kemal Behçet Caymaz ,Birgül Feyzioğlu, Fahimeh Heydari ve Ayhatun Ateşin ile gerçekleşti. Atölyelerin tamamı 22-23 Şubat tarihinde civar okul öğrencilerin katılımıyla gerçekleşecektir.
• Küratörlüğü Ayhatun Ateşin tarafından düzenlenen YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU kapsamında gerçekleşecek atölye çalışmalarında, Kültürel Mirası Koruma algısını güçlendirmek, tahrip edilen ve yok olup gitmekte olan Kültürel Mirasa dikkat çekmek hedeflenmektedir.
• Fahimeh Heydari tarafından üretilen heykel yerinde fırınlama tekniği ile Sempozyum kapsamında fırınlanacak. Arkaik döneme ait heykel replika ve sanatçı yorumlarıyla geçtiğimiz hafta ağılda bulunan heykelin detaylarıylada bezeme yöntemiyle kaplanacak. Tüm Dünya’da giderek sayısı ve şiddetinde artış görülen doğa kaynaklı afetler, iklim değişikliği etkileri, yangın, vandalizm, ihmal, terk, çatışma, savaş ve diğer insan kaynaklı olaylara bağlı olarak kültürel mirasın riskleri her geçen gün artmaktadır. İnsanlığın ortak hafızasını ve kültürünü gelecek nesillere aktaran kültürel miras kaybedildiği zaman geri dönüşü yoktur. Bu nedenle kültürel mirasın riskleri önceden tespit edilerek gerekli önlemler alınmalıdır. Bu sempozyumun amacı meslek hayatlarında kültürel mirasla doğrudan veya dolaylı olarak temas edecek geleceğin mimarlarında ve ilgili mesleklerde kültürel mirası koruma ve geleceğe aktarma konusunda farkındalık oluşturmaktır.
• 22-23 Şubat 2024 tarihinde KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Derneği (KÜMAD) ve Alashia Terracotta Sanat Topluluğu tarafından organize edilen,”YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU” Acapulco Resort Convention Spa Hotel Ev sahipliğinde gerçekleşiyor KKTC Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, KKTC Başbakan Yardımcılığı, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı-TİKA Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü,Vakıflar Başkanlığı, KKTC Kültür Dairesi Müdürlüğü, Doğu Akdeniz, Üniversitesi, Gönyeli-Alayköy, Lapta-Alsancak-Akdeniz, Çatalköy -Esentepe, Girne ve İzmit Belediyesi, Türkiye ICOM, Müzeciler Derneği, Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD), Fibula Müze Ekipmanları, Mikrokilma, Sağlam Metal, BRTK ve Arkeoloji Haber paydaşlığında düzenlenen YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU’nda iki gün boyunca, toplam 36 bildiri sunulacaktır. Söz konusu sempozyum Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez yapılacaktır.
Sempozyum Düzenleyen ve Organize edenler; KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Ejdan Sadrazam , Alashia Terracotta Sanat Topluluğu Başkanı Ayhatun Ateşin ve KÜMAD Başkanı ve Kocaeli Müzesi Müdürü Serkan Gedük’tür.
Küratörlüğü Ayhatun Ateşin tarafından düzenlenen atölye çalışmalarında ise Deneysel Baskı Atölyesinde Mine Okur, Selçuk Yalovalı, Raif Kızıl , Mert Şardo, Yerinde heykel fırınlama etkinliğinde Kaan Canduran, Soner Pilge, Fahimeh Heydari, Kültürün Mühürleri Atölyesinde Birgül Feyzioğlu ve Mine Çiftçi kültürel değerleri gelecek nesillere aktarmak için interaktif çalışmalar gerçekleştirecektirler..
Atölyelerin hedefi; Kültür mirasımız olan Kültür Varlıklarını katılımcıların kendi deneyimleri ile yaparak o dönem yaşantısını anlamak, kullanılan materyalleri deneyimleyerek eski çağlarda nasıl kullanıldıkları, nasıl bir işleve sahip oldukları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak , dokunma ve o dönem şartlarını hissetme gibi farklı duyguları yaşanmalarını sağlamak ve yaptıkları kültür varlıkları ile kültürel mirasın sürdürülebilirliğini ortaya koymak.

Paylaş

Önceki Haber

Büyük sevinçler gibi, büyük acılar da ne kadar paylaşsanız hiç ama hiç azalmıyor.

Sonraki Haber

“YİTİP GİDEN KÜLTÜREL MİRAS SEMPOZYUMU” SONA ERDİ.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

four × four =