DAÜ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ 7. TÜRK DÜNYASI BELGESEL FİLM FESTİVALİNDE JÜRİ ÜYESİ OLARAK GÖRFEV ALDI.
Bu sene 7. si düzenlenen Türk Dünyası Belgesel Film Festivaline KKTC’den DAÜ’yü temsilen ön seçici kurul ve jüri üyesi olarak DAÜ Sanat, Beşerî ve Sosyal Bilimler bölümü öğretim görevlisi Mert Yusuf Özlük seçildi.
Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin desteklediği; çeşitli devlet kuruluşları, Üniversiteler, meslek ve sivil toplum örgütleri, medya ve basın kuruluşlarının proje ortağı olduğu, 7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni, Haliç Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
KKTC’den DAÜ’yü temsilen ön seçici kurul ve jüri üyesi olarak davet edilen Mert Yusuf Özlük^’ün yanı sıra Gala’ya Türk Dünyasından birçok yapımcı-yönetmen, oyuncu katılırken aynı zamanda Türkiye’den ünlü oyuncu Gülsen Tuncer ve Yeşilçamın duayen oyuncusu Engin Çağlar’da Ödül törenine katıldı.
7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali web sitesi ve filmfreeway üzerinden yapılan 261 başvurudan, şartnameye uyan 132 belgesel film yarışmaya kabul edilerek,
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden, Öğr. Gör. Mert Yusuf Özlük / Doğu Akdeniz Üniversitesi, Yönetmen,
Azerbaycan’dan Atanur Nabiyeva / Yönetmen, Yusuf Quliyev / Azerbaycan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi, Yönetmen,
Kırgızistan’dan Doç. Stanbulbek Mambetaliyev / Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi,
Özbekistan’dan Doç. Dr. Nazire Kurban Taşpolatova / Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesinden oluşan ön jüri üyelerine gönderilmiştir.
Türkiye’den Doç. Dr. Nazan Kahraman / Amasya Üniversitesi, Doç. Dr. Lokman Zor / Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, İrem Siyahgöz / Yönetmen, Meral Özdemir / Yönetmen, Hayri Çölaşan / Sinema Yazarı,
Profesyonel ve Öğrenci kategorisindeki filmlerin teması “Türk Kültürü ve Türk’ün Dünyaya Bakış Açısı” olarak belirlendi. Dereceye giren Filmler “Fikirde Birlik 9 ülke 9 şehir 1 Festival” sloganı ile dokuz farklı ülkede gösterilecek.
Öğrenci Kategorisi Birincilik Ödülü Kırgızistan’a Gitti
Festival kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda Profesyonel ve Öğrenci filmleri kategorilerinde dereceye giren ilk üç filmin yanı sıra çeşitli filmlere de özel ödüller verildi.
Öğrenci Belgesel Filmleri kategorisinde yarışmaya Kırgızistan’dan katılan yönetmen Sayır BAKITBEKOVA’nın, “Köprü” isimli belgesel filmi birinci oldu. Aynı kategoride ikinciliği, yönetmen Semih SAGMAN’nın Afganistan’ın bir dağ mezrasında çektiği “Gulab Gul” isimli film alırken, Üçüncülük ödülünü ise Bosna Hersek’ten yarışmaya katılan yönetmen Kadir Can ARABACI’nın “Three Armies” isimli belgesel film aldı.
Festivalde ayrıca yönetmen İlayda İŞERİ’nin Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti’nde Gagavuz Türklerinin kültürel yaşamıyla ilgili çektiği “Çeşme (The Fountain)” isimli film “Öğrenci Belgesel Film Kategorisi Kültür Sanat Ödülü”ne,Kırgızistan’dan katılan Ayımkül TEMİRBEKKIZI’nın çektiği “Miras” isimli film de “Öğrenci Kategorisi Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü.
Profesyonel Kategorisinde Birinciliği “Her şey Dahil” Aldı
Profesyonel kategoride yönetmen Volkan ÜCE’nin “Her şey Dahil” isimli Belgesel Filmi birinci oldu. Aynı kategoride Yakutistanlı Yönetmen Sardaana BARABANOVA’nın çektiği “Savaş Çocukları” isimli film ikinci olurken, üçüncülüğü de Türkiye’den Neslihan SEMERCİ’nin yönetmenliğini yaptığı “Müzikli Bir Göç Masalı” isimli film aldı.
İlke İŞİSAG’ın çektiği “Leyla Hanım” isimli belgesel film Profesyonel Kategori Jüri Kültür Sanat Ödülü’ne layık görülürken, Kazakistanlı yönetmen Arsen BAYANOV’un “Shaman Blues” isimli filmi Türk Devlet Teşkilatları Modern İpek Yolu Turizm Kuşağı Ödülü’ne, Özbekistanlı yönetmen Shokir Kuzuboy ugli’nin “Bahtsız Ömür (Bahorsiz Umr)” isimli belgesel filmi de Prof. Dr. Turan YAZGAN Türk Dünyası Onur ödülüne layık görüldü. Ayrıca festivale Türkiye’den katılan yönetmen Uğur TATA’nın “Altay Dağları’ndan Hereke’ye İpek Halının Tarihi” isimli filmi ne de Festival Düzenleme Kurulu Özel Ödülü verildi.
7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni programı ödüllerin takdim edilmesinden ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Festivalde ödül alan filmler ve katılan filmlerden oluşturulacak seçki, Kasım ayı sonuna kadar Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çeşitli etkinliklerde gösterilecek. Ayrıca belgesel filmlerin ileriki günlerde, proje ortağı olan yayın kuruluşlarının bir kısmında Türk Dünyası Belgesel Kuşağı adıyla yayınlanması planlanıyor.