YENİBOĞAZİÇİ BELEDİYESİ’NDEN MAĞUSA-YENİBOĞAZİÇİ-İSKELE İMAR PLANI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

YENİBOĞAZİÇİ BELEDİYESİ’NDEN MAĞUSA-YENİBOĞAZİÇİ-İSKELE İMAR PLANI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Yeniboğaziçi Belediyesi olarak 2016 yılında başlatılan imar planına iki ilçe belediyesi ile birlikte tabi tutulduk.
Bizim dışımızdaki Mağusa ve İskele belediyeleri ilçe ve onay makamı belediyelerdir. Yeniboğaziçi ise nüfusu 20 binleri aşmasına rağmen B tipi belediye statüsünde imar konusunda yetkisiz ve kaymakamlığa bağlı bir belediyedir.
Devlet belediye sınırları içerisinde imar planı yapacaksa ve buradaki imarlaşmayı kontrol edecek, imar yasasına uygun gelişimi takip edip altyapı ve üstyapıyı disiplin altına alacak yetkileri yerel kuruluşa vermiyorsa boşuna imar planı yapmasın. Yaklaşık 20 bin nüfuslu Yeniboğaziçi Belediyesi’ne imar yetkisini vermiyorsanız yaptığınız imar planının pek bir önemi yoktur. Bölgedeki durum ortadadır. Yıllardır yaşanan imarlaşma konusu hala daha davam ediyor. Kaymakamlıktan izin alan veya almayıp proje yoldadır geliyor diyen ya da kaçak yapanlar yıllardır bürokrasinin işlememesi nedeni ile gelişi güzel yapılanmaya devam ediyor.
2018 Aralık ayında başlatılan emirname süreci 1 yıl için uygulanacak dense de hala daha bugün oldu 4 yıldır devam etmektedir. Üstelikte ülkenin en güzide turizm ve hızla gelişen uluslararası beldelerinden birinde.
Emirname belde halkına büyük zararlar vermiş, birçok belde insanı imara kapatılan arazilerini çok düşük fiyatlara satmıştır.
20 Eylül de 4 saatliğine iptal edilen Mağusa-Yeniboğaziçi-İskele 2’inci emirnamesi nedeniyle Yeniboğaziçi Belediyesi’ne tek bir dosya ve tek bir kuruş girişi olmamıştır. Dolayısıyla birçok yayın organında ilgili belediyelere dosya yağdığı söylemi Yeniboğaziçi Belediyesi için doğru değildir. Bilgi almak isteyen vatandaş veya basın yayın organları gerekli bilgileri belediyemizden almıştır. Yeniboğaziçi belde halkı bir türlü sonuçlanmayan imar planı konusunda 2021 yılı sonlarında Başbakanlıkta yapılan Birleşik Kurul Toplantısı’nda ilgili paydaşlarında huzurunda oy birliği ile imzalanan Mağusa-Yeniboğaziçi-İskele İmar Planı’nın yürürlüğe girmesini istiyor.
Bunun nedeni 3 Belediyenin birçok farklı özelliğinin olması, statülerinin ve yetkilerinin farklı olması, 3 bölgede de imar planı geç yapıldığından dolayı birçok alanda imarlaşma olması ve kişiler arasında eşitsizlik yaratacağı nedeniyle Yeniboğaziçi Belediyesi olarak imar planın 3 belediyede ayrı ayrı yapılması gerektiği yada beraber yapılacaksa yeni bir imar planı değil Fasıl 96’nın eksik veya yanlış olan bazı maddelerinin eklenerek veya düzeltilerek yapılması konusunda birleşik kurulda taleplerimizi ilettik buna rağmen 3 belediye aynı anda imar planına tabi tutuldu.
Bizim endişelerimiz bugünün gerçekleri oldu ve imar planı kaosa sürüklendi.
Yeniboğaziçi belde halkı güneyden kuzeye geçerken toprak alımı konusunda mağdur olmuş halkın yarısı yurt dışına gitmiştir. 1993-1995 yılları arasında devlet topraklarının neredeyse yarısını sit alanı ilan etmiş ve halk tazmin edilmemiştir. Bu bölgenin halkı sürekli toprak konusunda mağdur olmuştur.
Yıl 2016 imar planı çalışmaları belde halkının belediye başkanı, meclisi ilgili paydaşların talepleri ve endişeleri dikkate alınmadan 2018 yılı Aralık ayında ilan edilen emirname ile mağduriyetleri devam etmiştir. 4 yıldır devam eden emirname nedeniyle ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan belde halkı pandeminin de etkisi eklenince gelecek kaygısı yaşamış ve toraklarını ucuz fiyata elden çıkarmıştır. Emirname devam ettiği sürece belde halkı zarar görmeye devam edecektir.
Yeniboğaziçi belde halkı nasıl yaşamak istediğini zaten belirlemiştir. Bunu da yetki verdiği belediye başkan ve meclisi her platformda halkının sözcüsü temsilcisi ve haklarının savunucusu olmuştur. Buradan konuyla ilgili yetkililere sesleniyorum Yeniboğaziçi Belediyesini iki ilçe belediyesinden ayırın. Sorunu olan veya sorunlu olan belediyelerde çalışmalarınıza devam edebilirsiniz ama birileri istiyor diye ya da birileri kendilerine yarar sağlayacak diye ülkemizin en güzel turizm ve üretim beldelerinden biri olan Yeniboğaziçi beldesinin planlı gelişiminin durdurulması, özelde belde genelde ise ülke ekonomisine zarar vermektedir. Buda kabul edilebilir bir durum değildir. Ömür boyu çağ dışı kalmış emirname yasaklarıyla bunu yapmak hiç doğru değildir. Belediyemiz beldesinde yapılan imar planı konusunda çalışmalarını yapmış ve ilgili paydaşlarla da fikirlerini yazılı olarak paylaşmıştır. Belde halkının nasıl yaşayacağını nasıl imarlaşacağını ancak bu bölgede yaşayan belde halkının görüş ve düşünceleri ile şekillendirebilirsiniz. Halkın görüşleri ile örtüşmeyen bir planı zaten bizimde kabul etmemiz mümkün değildir. Mağusa-Yeniboğaziçi-İskele İmar Planı konusunun bir an önce çözüme kavuşturulması yaşanan ve yaşanması muhtemel birçok yanlışı ve belirsizliği de ortadan kaldıracaktır.

Paylaş

Önceki Haber

Larnaka Türk kadınlar Birliği etkinlik yapıyor

Sonraki Haber

DAÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖNDE GELEN SAĞLIK PROFESYONELLERİNİ ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTURDU

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − 8 =