Milli Arşiv 50. Yıl münasebetiyle “Bellek” Baskı Resim sergisi… 50.yılda 50 Baskı Resim Milli Arşiv Kolleksiyonuna girecek.

 

 

Milli Arşiv 50. Yıl münasebetiyle “Bellek” Baskı Resim sergisi…

  1. 50.yılda 50 Baskı Resim Milli Arşiv Kolleksiyonuna girecek.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın himayelerinde düzenlenen ve açılışını gerçekleştirecekleri “Bellek” Baskı Resim Sergisi 19 Ekim 2021 Saat 18.30 den 19 Şubat 2022 tarihine kadar devam edecektir. Yer KKTC Milli Arşiv Araştırma Dairesi – Girne

Küratörlüğü, Ayhatun Ateşin tarafından gerçekleşecek  sergide, Artin Demirci, Aslıhan Kaplan Bayrak,                Emrah Güney, Esin OK, Gökhan Okur, Hikmet Uluçam, İlkay Önsoy, Kadir Selçuk  Yaşa, Mediha Sevinç,                   Mesut Eren, Mine Okur, Mustafa Öztunç ,Raif Kızıl, Selçuk Yalovalı, Sibel Kırık, Umut Germeç,                                                                              Yücel Yazgın ‘ın 50 Baskı Resmi sergilendikten sonra Milli Arşiv koleksiyonuna girecektir.

Ejdan Sadrazam;

1971 yılında kurulan KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi  Kıbrıs Türklerinin adadaki varoluşuna tanıklık eden kaynakların merkezidir. Kıbrıs’ın siyasi, ekonomik ve kültürel birikimini yansıttığı gibi Anavatan ve Yavruvatan ilişkilerinin milli ve müşterek tarihlerini en doğru şekilde aydınlatan yazılı maddi ve manevi  senetleri ihtiva etmektedir.

  1. yıl münasebetiyle; Ülkemizin kültür değerlerinin korunması, yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması amacıyla sanatçılarla yakın dostluk ve kültürel işbirliğini devamlılık haline getirmek istiyoruz. Ayhatun Ateşin küratörlüğünde gerçekleşecek “Bellek” Baskı Resim sergisi, Kıbrıs Kültürünü tanıtmada platform yaratmak ve yaşama birlikte bir iz bırakmak için Milli Arşiv Ulusak Bellek Müzesi koleksiyonunda yer alarak topluma, önemli bir ivme kazandıracaktır.

 

 

Ayhatun Ateşin;

Arşivler bir  milletin hafızasıdır. Milletin geçmişi ile geleceği arasında süreklilik sağlama vazifesi yanında, aynı zamanda toplumu oluşturan insanların resmi, hukuki haklarının korunması ve belgelendirilmesi açısından da büyük öneme haizdir.  Geçmişe dönük hafızalar  milletlerin geçmişi ile yaşadığı anı ve geleceği birbirine bağlamada ve  milletlerin gelenek, görenek, kültür, sanat, ekonomi ve diğer özelliklerini yaşadığı döneme taşımada en önemli kaynaklardır. İnsanlığın doğayı ve yaşadığı toprakları tanıma bilme ve dönüştürme çabaları kültür kavramını oluşturmuştur. İnsanlık tarihinin kültürel gelişimini iki alanda özetleyebiliriz. Bu alanları “bilim ve sanat” olarak tanımlarız.

Sanatçılar, yansımalarla, eğrilerle ve kesişen doğrularla, Belleği kurgularken mekanın ve zamanın ruhunu sorgulatır. Sanatçılar, Kıbrıs isimlerinden efsanelerden ve anlatılan olaylardan esinlenerek, çalışmalarında çizerek, kazarak, boyayarak basarak anlatırken, algı bizi”bellek” bağımızı yeniden düşünmeye davet eder.

Daha aydınlık ve daha insancıl bir dünyanın olanakları ancak ve ancak sanatla yaratılır….Sergiyi izlemeye bekliyoruz….

 

Paylaş

Önceki Haber

GÜNEY AMERİKA’DAN TURİSTLER GELMEYE BAŞLIYOR

Sonraki Haber

DAÜ MEZUNU VE POSTA GAZETESİ EKONOMİ EDİTÖRÜ MURAT GÜLDEREN GAZETECİLİK ÖĞRENCİLERİNE TAVSİYELERDE BULUNDU

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 3 =