KÜRESEL FARKINDALIĞA DAÜ İMZASI: KIBRIS’IN İLK ‘MAVİ IŞIĞI’ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE YANDI

KÜRESEL FARKINDALIĞA DAÜ İMZASI: KIBRIS’IN İLK ‘MAVİ IŞIĞI’ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE YANDI


Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), dünya genelinde yürütülen ve insanlığın gezegenimize olan bakış açısını kökten dönüştürmeyi hedefleyen “Blue Revolution” (Mavi Devrim) projesine ev sahipliği yaparak tarihî bir başarıya imza attı. 17 Nisan 2026 tarihinde, DAÜ Aktivite Salonu’nda çevrim içi olarak gerçekleştirilen etkinlikte Kıbrıs adasının ilk “mavi ışığı” küresel farkındalık haritası üzerinde DAÜ kampüsünde yakıldı.

Uzaydan Dünyaya Bakış: “Overview Effect” Deneyimi
DAÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Kulübü tarafından organize edilen etkinlik, kulüp üyelerinin etkileyici sunumlarıyla başladı. Yaklaşık 45 dakika süren programda, astronotların uzaydan Dünya’ya baktıklarında deneyimledikleri ve “Overview Effect” (Bakış Açısı Dönüşümü) olarak bilinen zihinsel dönüşüm ele alındı. İlk konuşmacı olan DAÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Kulübü Başkanı Aljalilah A. M. Shreih OneHome ve Blue Revolution projelerinin küresel sorumluluk vizyonunu aktarırken; ikinci konuşmacı olan DAÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü yüksek lisans öğrencisi Ali FallahDoost Saravani Dünya’ya uzaktan bakıldığında tüm sınırların ve ayrılıkların anlamını yitirdiğini, gezegenimizin “paylaşılan tek ve kırılgan evimiz” olduğunu vurgulayan duygusal bir perspektif sundu.

Etkinlik kapsamında, projenin fikir babası Jean-Pierre Goux’un TEDx konuşması ve ardından dünyaca ünlü doğa bilimci Jane Goodall’ın seslendirdiği, NASA’nın DSCOVR uydusundan alınan 4K çözünürlüklü Dünya görüntüleri katılımcılarla paylaşıldı. Farklı bölümlerden 55 öğrencinin katıldığı buluşma, katılımcıların deneyimledikleri derin birlik ve bağ kurma hislerini paylaşmalarıyla son buldu.

Rektör Prof. Dr. Hasan Kılıç: “Toplumsal Sorumluluk Vizyonumuzun Bir Parçası”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, projenin üniversitenin vizyonuna olan katkısına dikkat çekti. Prof. Dr. Kılıç, “Doğu Akdeniz Üniversitesi olarak, Kıbrıs’ta henüz temsil edilmeyen bu küresel ağa dahil olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu girişim, üniversitemizin uluslararası görünürlüğünü pekiştirmenin yanı sıra gezegenimize karşı ortak bir sorumluluk bilinci aşılamaktadır.” ifadelerini kullandı.

VYK Üyesi Özdinç Akdel: “Mavi Işık DAÜ’de Yandı”
Projenin üniversiteye kazandırılmasında öncü rol üstlenen DAÜ Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Üyesi Özdinç Akdel, etkinliğin önemini vurguladı. Akdel, “Doğup büyüdüğüm topraklarda gezegenimiz için silinmez bir iz bırakmak bizler için bir onurdur. Jean-Pierre Goux’un dediği gibi, karanlık bir dünyada biraz ışık yaratabilmek adına bu adımı attık.” dedi. Akdel ayrıca, sürecin iletişiminde büyük emek veren DAÜ mezunu Akile Tekirdağ’a ve katkı koyan tüm isimlere teşekkür etti.

Etkinliğin hayata geçirilmesinde geniş bir akademik ve idari dayanışma sergilendi. DAÜ Tanıtım ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztüren, DAÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Akademik Proje – Araştırma Geliştirme Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. İzzet Sakallı, DAÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Huriye Gürsel Mangut ve Fizik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mert Mangut’un akademik desteğiyle başlayan hazırlık süreci; Öğrenci Gelişim, Etkinlikler ve Spor İşleri Müdürü Cemal Kılıç’ın koordinasyonu ve Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü’nün teknik katkılarıyla tamamlandı. DAÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Huriye Gürsel Mangut, kulüp üyeleri adına yaptığı değerlendirmede, projenin sadece bir izleme deneyimi değil, insanın kendisini ve dünyayı algılayışını değiştirecek bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Küresel Haritada DAÜ İmzası
NASA’nın Dünya’dan 1 milyon mil uzaklıktaki DSCOVR uydusundan alınan ve daha önce insanlık tarihinde görülmemiş bir perspektif sunan görüntülerle zenginleşen bu etkinlik, DAÜ’yü dünya haritası üzerindeki interaktif “Blue Revolution” noktalarından biri haline getirdi.

Paylaş

Önceki Haber

İskele’de 23 Nisan coşkusu sürüyor Başkan Sadıkoğlu, 23 Nisan’ın 106. yılında makamını çocuklara devretti

Sonraki Haber

Geçitkale Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım: “Geleceğin teminatı çocuklarımızın gözlerindeki umut, ülkemizin yarınlarına yön veren en büyük güçtür.”

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × 4 =