



Hakan Yozcu
VAN’DA BİR TİYATRO USTASI
Van, Türkiye’nin doğusunda bulunan güzide şehirlerimizdendir. İlk defa 1986-87 yılında Atatürk Üniversitesi öğrencisi iken gitmiştim. Bir gece kalmış ve o bir günde tüm şehri gezmiştim.
O zamanlar Van, çok büyük bir şehir değildi. Kültür ve sanatta da çok ileri derecede denemezdi.
Günümüzde ise Van için böyle söylemek hiç doğru değil. Çünkü gelişmiş, büyümüş ve her alanda kendini göstermiş bir şehir olarak karşımıza çıkıyor.
Kültür ve sanat alanında da oldukça mesafe kat etmiş. Yani günümüzde batıda yapılan sanat etkinliklerinin neredeyse tamamı burada da yapıldığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz.
Özellikle tiyatro alanında çok güzel etkinlikler yapılıyor. Bu anlamda kendini tiyatro sanatına adamış, Van’da tiyatro yapan, kültür sanat işleriyle uğraşan bir tiyatro adamından söz etmek istiyorum: Aziz Saydut.
Ben, Aziz Saydut’u internet sayesinde tanıdım. Bir gün facebook sayfasında Van Kent Tiyatrosu tarafından tek kişilik oyun yazma yarışması olduğunu gördüm. Yazı, hemen ilgimi çekti. “Bu yarışmaya mutlaka katılmam lazım” diye düşündüm. Araştırdım. Karşıma bu isim çıktı. Kendisine ulaşıp bilgileri aldım. Titizlikle oyunu bitirdim. Ve e posta ile ilgili kişilere gönderdim.
Van tiyatrosu hakkında yaptığım araştırmada karşıma hep Aziz Saydut ismi çıktı. Kimdi bu Aziz Saydut? Neler yapıyordu? Nelerle uğraşıyordu? Öğrenmem gerekti…
İnternet sayesinde onun hakkında geniş bilgiye ulaştım. Yani diyebilirim ki Van şehri için tiyatro alanında çalışan, uğraşan ve çığır açan bir insan.
1977 yılında Van’da doğmuş. Van Üniversitesi’nde Radyoloji okumuş. 1999 yılında Van Devlet Tiyatrosunda sanatçı Kamil Korunan’dan diksiyon dersleri almış. Bu arada Van Devlet Tiyatrosu kadrosunda figürasyon görevler almış. İlk kez “Eşeğin Gölgesi” adlı oyun ile tiyatro deneyimi kazanmış. Bir sonraki yıl “Bir Şehnaz Oyun” adlı oyunda sivil memur rolünü oynamış.
2002 yılında konservatuvara Van Devlet Tiyatrosu’nda hazırlanmış. Fakat sınava giremeden askere gitmiş.
2006 yılında Bolu Şehir Tiyatrosu kurucuları içinde yer almış. “Bir Adam Yaratmak” oyununda Mansur rolünü oynamış. Bolu Gençlik Tiyatrosu’nda, “Azizname” oyununu yönetip oynamış.
Aziz Saydut’un yaptıkları bunlarla bitmiyor. O, tiyatronun her alanında çalışmış ve kendini geliştirmiş.
2017-2018 yılında Van Devlet Tiyatrosu Akdamar Çocuk Oyunu Festivali’nde atölye çalışmaları yapmış ve oyun sergilemiş.
2017 yılında “Sihirli Burun” adlı çocuk oyununu yazıp yönetmiş.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Doğaçlama Tiyatro Topluluğu’na bir yıl sanat danışmanı ve eğitmenliği yapmış. Van’da ilk kez 3 sahne doğaçlama oyun yönetip oynamış.
2004 yılında “Oyun Yaz” projesinde, Mehmet Ergen’den oyun yazarlık dersleri almış. Kendi yazdığı; “Ben Bir Hıyarım Yoğurda Koydular Cacık Oldum”, oyunu sahnelenmiş.
Aziz Saydut, çok yönlü bir sanatçı olarak karşımıza çıkıyor. Oyuncu, yazar, yönetmen, Karagöz Ustası, şair, müzisyen ve tüm bunların yanı sıra sporculuğu da var. Sanatta olduğu gibi spor alanında da birçok başarıya sahip. Ve onun tüm bu başarıları Vanlılar tarafından oldukça taktir ediliyor.
Sobacılıkla işe başlayan ve Ebru, Karagöz, Tiyatro, müzik, tenis, kaligrafi, gurme, radyoculuk, antrenörlük ve daha birçok alanda yetenek sahibi olan Saydut, kendini tüm bu alanlarda göstermiş. Flüt, ney ve gitar da çalarak sanat alanında yoluna devam ediyor.
Karagöz yapımcılığını 2013’de Cengiz Samsun’dan almış. Kendini geliştirerek 2015’de ustalaşmış. O günden bugüne kendi tasvirlerini ve sahnesini yapıyor.
2024 yılında Van Devlet Tiyatrosu “Şifreli Köpek” Çocuk Oyunlarının Karagöz tasvirlerini yapmış. Yüzün üzerinde ülkenin birçok yerinde gösteri sunmuş. Sunmaya da devam ediyor.
2018 yılında “Ben Orhan Veli” adlı oyunu yazıp oynamaya başlamış. 2020 yılında da oyunculuğun yanı sıra yönetmenliğe başlamış.
2021 yılında Y . Y . Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Dramatik Yazarlık Bölümünü kazanmış. Bu tarihten sonra birçok oyun yazarak bunlara hayat vermiş. Yazdığı Oyunlar: “Aşka Yanmalı”, “Ben Orhan Veli”, “Başın Öne Eğilmesin”, “Sabahattin Ali”, “Bir Hamletim Bir Nuri”, “Palto”, “Yeraltından Notlar”, Bilinmeyen Bir Kadın Mektubu”, “Shaekespeare Delisi”
Yayınlanmış Kitapları: Lavin (Şiir), Ben Orhan Veli (Tiyatro)
Saydut, 2022 yılında Van Kent Tiyatrosunu kurarak bu alanda büyük bir ihtiyaca cevap verdi. Van’a tiyatroyu tanıtıp sevdirdi.
2024 yılında “Tek Kişilik Oyun Festivali” , 2025 yılında da “Tek Kişilik Oyun Yazma Yarışması” düzenledi.
Saydut, yaptığı bir röportajda şöyle söylüyor: “Hayatımda müzik, karagöz, tiyatro, spor, ebru sanatı, şiir, yazarlık gibi çok yönlü meslek dalları var. Hepsini de severek yapıyorum, yapmak zorundayım. Çünkü bunlar benim hayatım, ben bunları yaparak nefes alıyorum Yaptığım tüm bu çalışmalar hayatıma inanılmaz bir şekilde artı değer, keyif katıyor. Enerjimin öğrenme arzumun, motivasyonumun en büyük kaynağı destekçisi ailem ve Van’a olan sevgimdir. “
Saydut gençlere de şu nasihatleri veriyor: “Sevdiğiniz