“II. Uluslararası Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Sempozyumu” düzenlenecek.

“II. Uluslararası Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Sempozyumu” düzenlenecek.


İlk kez Ankara’da düzenlenen ve büyük ilgi gören Uluslararası Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Sempozyumu’nun ikincisi, Kıbrıs’ta ilk kez hayat buluyor. 7-9 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bu önemli buluşma, kültürel mirasın korunması ve araştırılması konularında uluslararası düzeyde güçlü bir platform sunacak; Uluslararası Türkiye ve KKTC ‘den pek çok akademisyen, uzman ve sektör temsilcisini bir araya getirecek.
Sempozyum, kültürel mirasın korunması, restorasyonu ve araştırılması konularında uluslararası düzeyde önemli bir platform oluşturuyor.
7-9 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek sempozyuma, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden çok sayıda akademisyen, uzman ve sektör temsilcisi katılacak.
İki gün boyunca sürecek etkinlikte 32 bilimsel bildiri sunulacak. Sunumlar kapsamında, Kıbrıs ve Türkiye’deki kültürel mirasın önemi, karşı karşıya olduğu tehditler, koruma yöntemleri, restorasyon teknikleri ve sürdürülebilir kültürel miras yönetimi ele alınacak.
Ayrıca 7 Nisan’da kültürel mirasa farklı bir perspektiften yaklaşan çeşitli sanatsal ve belgesel etkinlikler de gerçekleştirilecek. Gün boyunca sürecek etkinlikler arasında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) sponsörlüğünde Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi doküman katkıları ile Yönetmen Fevzi Kasap ve Gökalp Yamen tarafından çekimleri yapılan, 1974 Mutlu Barış Harekatı sonrası mahsur kalan Kıbrıs Türklerinin “Özgürlüğün Kıyısında” adlı belgeselin ilk gösterimi ile Kıbrıs Türklerinin yakın tarihine ışık tutan ve KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi ile T.C. Devlet Arşivleri Başkanlığı’nın işbirliğinde gerçekleşen “Belgeler Kıbrıs (1925–1984)” isimli belge sergisi yer alacaktır. 8 ve 9 Nisan günlerinde katılımcılara interaktif bir deneyim sunacak deneysel baskı resim atölyesi yer alacak ve 9 Nisan günü de geleneksel tekniklerle gerçekleştirilecek olan yerinde heykel pişirimi gerçekleştirilecektir.
Sempozyum; Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Derneği (KÜMAD) öncülüğünde, KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, KKTC Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Alashia Terracotta Sanat Topluluğu iş birliğiyle, Acapulco Resort Convention Spa Hotel ana sponsorluğunda düzenlenecek.
KKTC Cumhurbaşkanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, KKTC Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı, T.C. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi, Girne Belediyesi, Çatalköy Belediyesi, Gönyeli Belediyesi, Lefkoşa Akdeniz Çamlıbel (LAÇ) Belediyesi ve BRTK Kurumu sempozyuma resmi paydaş olarak katkı sunuyor.
Sempozyumun gerçekleştirilmesine ayrıca sektörün önde gelen firmaları destek veriyor.
Kültürel miras alanında disiplinler arası bilgi alışverişini destekleyen bu sempozyum, hem akademik camiayı hem de uygulayıcıları bir araya getirerek, mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
Etkinlik kapsamında iki gün boyunca toplam 32 bilimsel bildiri sunulacak. Bildirilerde; kültürel mirasın belgelenmesi, konservasyonu, restorasyonu, korunması ve bu alanlardaki güncel sorunlara yönelik çözümler ele alınacak.
KÜMAD Başkanı Serkan Gedük, sempozyuma ilişkin yaptığı açıklamada “Kültürel miras yalnızca geçmişin izlerini taşımakla kalmaz, aynı zamanda geleceği inşa etmemizde bize yol gösterir. Bu sempozyum; bilgiyi, tecrübeyi ve vizyonu bir araya getirerek, kültür varlıklarının korunmasına yönelik güçlü bir bilinç oluşturmayı amaçlıyor” dedi.
Alashia Terracotta Sanat Topluluğu Başkanı Sanatçı Ayhatun Ateşin, sempozyumun kültürel ve sanatsal boyutuna dikkat çekerek, “Kültürel miras, sadece taş, toprak ya da yapıdan ibaret değildir; o aynı zamanda bir halkın ruhunu, hafızasını ve kimliğini yansıtan yaşanmışlıklardır. Sanat ise bu hafızayı canlandıran, yaşatan ve aktaran en güçlü dildir. Bu sempozyumun Kıbrıs’ta gerçekleşiyor olması, adanın binlerce yıllık çok katmanlı kültürel zenginliğine ışık tutması açısından büyük önem taşıyor. Alashia Terracotta Sanat Topluluğu olarak, geçmişin izlerini geleceğe sanatla taşımayı bir sorumluluk olarak görüyoruz. Sempozyumun, disiplinler arası iş birliğini artırarak hem bilimsel hem sanatsal alanda kalıcı etkiler bırakacağına inanıyoruz.” dedi.
Eski Eserler Dairesi Müdrü Emine Ziba, Uluslararası Kültür Mirasını Koruma ve Araştırma Sempozyumun ıı.sini Kibris ta gerçekleştirmenin heyecanı içerisindeyiz. Tarih boyunca pek çok medeniyetlere sahne olmuş, kültür mirası açısından oldukça zengin bir hazineye sahip olan adamızda, bu hazineyi korumak toplum olarak sorumluluğumuz dur. Kultur mirası bir toplumun kimliğini , tarihini ve değerlerini sürdürmesine kritik rol oynar.
Milli Arşiv Dairesi Müdürü Ejdan Sadrazam,
Arşivler, geçmişin izlerini taşıyan ve kültürel mirası koruma görevini üstlenen değerli kaynaklardır. İnsanlık tarihi boyunca birikmiş olan belgeler, el yazmaları, fotoğraflar ve diğer materyaller, arşivlerde özenle saklanarak gelecek kuşaklara aktarılır. Bu miras, yalnızca tarihsel olayların belgelenmesi değil; aynı zamanda kültürel kimliğin korunması, toplumların kimliklerini anlaması ve geçmişle bağlantı kurmaları açısından hayati bir önem taşır. Arşivler, bir ulusun hafızası ve ortak bir geleceğe doğru ilerleyişin temel taşlarından biridir. Bu nedenle, arşivlerin korunması ve erişilebilir kılınması, kültürel mirasın sürdürülebilirliği için vazgeçilmez bir sorumluluktur. Kültürel mirasımızın korunması, toplumumuzun belleğinin sürekliliğini sağlamak açısından kritik öneme sahiptir. Bu sempozyum vesilesiyle, arşiv ve bellek çalışmalarımızın, kültürel mirasın korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına nasıl ışık tuttuğunu vurgulamak istiyoruz.

Paylaş

Önceki Haber

İlkokullarda finalistler belirlendi

Sonraki Haber

Osman Çetintaş Akademik Mirası konuşuldu

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 − nine =