KAPANIŞ ATEŞİ İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ
– 9. Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu Yerinde Heykel Fırınlama
Kapanış şöleni ile sona erdi.
– Akdeniz’le bütünleşen, toprakla sanatı buluşturan 9.Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu kapanışında çok sayıda izleyiciyi Sanatsal bir Şölenle büyüledi.
– Sempozyum ve festival kapsamında açılan“Arkaik Yansımalar” Sergisi yoğun izleyici tarafından izlendi.
LAÇ Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi ev sahipliği ve Alashia Terracotta Sanat Topluğu organizesinde Küratörlüğü Ayhatun Ateşin ve Proje Sorumlusu Vedia Okutan Gaydeler tarafından gerçekleşen sempozyumda sanatçıların Akdeniz Açık Hava Müzesi Bahçesinde ürettikleri heykeller daha sonra Açık Hava Müzesine yerleştirilecek.
Akdeniz’le bütünleşen, toprakla sanatı buluşturan Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu kapanışında çok sayıda izleyiciyi Sanatsal bir Şölenle büyüledi.
“Tarihi, coğrafyası ve kültürel mirası ile farklı bir yeri olan Akdeniz toprakların zenginliğinin evrensel amaçlar taşıyan bir kültür ve sanat organizasyonu içinde gerçekleşen etkinliğe, Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği saptandı. Sempozyum boyunca sanatçılarla sohbet ederek nasıl üretildiklerine şahitlik ettiler.
Lapta Belediyesi Ev Sahipliğinde, Alashia Terracotta Sanat Topluluğu tarafından organize edilen sempozyuma , İran, Azerbeycan ,Türkmenistan ve Türkiye’den sanatçılar katıldı.
“Arkaik Yansımalar” isimli sergi, Akdenizde yöresel geleneksel olarak düzenlenen Ayrelli Festivali ile birlikte törenle beraber halkla buluştu. Çok sayıda sanatçı, sanatsever, civar köy halkı ve öğrenciler tarafından izlenen sergi büyük beğeni topladı.
Geleneksel Zeytin yaprakları yakılma seromoni ardından ; Açılışta Zorlu Töre ve Ünal Üstel ve Fırat Ataser in kil tabletler üzerine alçı mühür üstüne işlenen arkaik motiflerin bastırılarak çıkartılmasıyla açıldı. Daha sonra Tabletler pişirilerek günün önlem ve anlamına bianen Müze içerisinde korunacak .
Sempozyuma ve “Arkaik Yansımalar “ İsimli Sergiye Eserleriyle katılan Sanatçılar ;
Aysel Mir-Kasımova, Bahadır Cem Erdem, Evrim Ergün, Eser Keçeci Malyalı, Ferit Cihat Sertkaya, Kadir Sevim, Mert Kılınç, Mert Şardu, Mine Okur, Raif Kızıl, Rana Emrahova, R.Tan Buğra Özer, Selçuk Yalovalı, Shidrokh Rahnei ,Sinem Akın Kılınç, Vedia Okutan Gaydeler ve Ayhatun Ateşin
Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumunun ülkede yapılmasının önemine işaret eden Başkan Zorlu Töre, kültürel değerlerin varlığının bu sempozyumla gün ışığına çıkmasının kendilerini memnun ettiğini kaydetti.
Başbakan Ünal Üstel de, Akdeniz’in tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle önemli bir bölge olduğunu belirtti ve festivalin hayat bulmasına kaktı koyanları kutladı.
Lapta-Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de, festivalin amacının, tarihi doğal zenginlikler konusunda farkındalık yaratmak ve bölge tanıtımına katkı sağlamak olduğunu belirtti.
Ayhatun Ateşin, “Arkaik Yansımalar “ Sergisinin gezilmesinde Zorlu Töre ve Ünal Üstele eşlik ederek, Sempozyumların tarihsel sürecini aktardı. Sanatçıların Arkaik Eserlerden etkilenerek ortaya çıkardıkları eserleri üreten Sanatçılar hakkında da bilgi aktaran Ateşin; Kültürel mirasın korunması gerektiği konusunda yapılan bu Sempozyum, farkındalığın ve bilincin artmasında şüphesiz katkı koymuştur.
Hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak, bireylerin geçmişi daha iyi tanımalarına olanak sağlamıştır.