İskelede Hamsi Festivali

İskelede Hamsi Festivali

28.01.2024

Üç ton Hamsi nin kokuları ve Karadeniz’e özgü melodiler bugün İskele’den yükseldi.
Karadeniz Kültür Derneği ile İskele Belediyesi işbirliğinde bugün geleneksel Hamsi Festivali’nin 15. gerçekleştirildi.
İlginin oldukça yoğun olduğu festivalde Karadeniz’den özel olarak getirilen 3 ton hamsi katılımcılara ikram edildi.
Derneğin İskele binasının avlusunda yer alan etkinlik saygı duruşunun ardından İstiklal marşının okunmasıyla başladı.
Daha sonra Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları İskele ve Girne şubelerinin horon ekipleri gösteri sundu.
Festivalde ilk olarak bir konuşma yapan Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Murat Civelek, dernek olarak yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi vererek, 4 yıl aradan sonra hamsi festivalinin 15.’sinin Tekrardan İskele de düzenlendiğini kaydetti.
İskele de birçok farklı ulustan insanın yaşadığını ve kültürlerin hoşgörü içerisinde kaynaştığını dile getiren Civelek, festivalin düzenlenmesine katkı koyanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da Karadeniz denince akla ilk hamsi ve horon geldiğini ifade ederek, birçok farklı kültüre ev sahipliği yapan İskele’de düzenlenen böylesi festivallerin önemine değindi.
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Fevzioğlu da Karadeniz insanının Tük milletinin harcı ve toprağa sıkı sıkı sarılan kökleri olduğunu ifade ederek “burada Türklük varsa bunu da biraz Karadeniz insanına borçluyuz ta ta 1571 den bu yana kimimiz 1571 de geldik kimimiz 74’den sonra ama hepimiz asil Türk milletinin asli unsurlarıyız” dedi.

Kimsenin arasında ayrı gayrı olmadığını herkesin bir olduğunu söyleyen Büyükelçi Fevzioğlu, dernek Başkanı Civelek’den bir ricada bulundu.
Dernek yönetim kurlu üyelerinin erkeklerde oluştuğunu gözlemlediğini belirten Fevzioğlu, derneğin yönetiminde daha fazla kadın olması gerektiğine işaret etti.
Kadınların el attıkları her yeri daha da güzelleştirdiklerini dile getiren Fevzioğlu, kadınların da yönetimde olmasıyla birlikte derneğin daha güzel işlere imza atacağına inandığını sözlerine ekledi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları vererek “biriz beraberiz hep birlikte Türk milletiyiz coğrafyaya, doğduğumuz yere bakmaksızın Tük milletiyiz” dedi.
Devlete sahip çıkılmasının ve ilelebet yaşatılmasının önemine değinen Töre, festivalin düzenlenmesine katkı koyanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Festivalde Karadeniz’den özel olarak getirilen 3 ton hamsi çeşitli yöntemlerle pişirilerek konuklara ikram edildi.
Karadenizli sanatçıların sahne aldığı festivalde vatandaşlar horon teperek güzel bir gün geçirdiler.

Paylaş

Önceki Haber

TÖRE: “HEPİMİZ BİRİZ, BERABERİZ VE KARDEŞİZ”

Sonraki Haber

İki genç futbolcumuz Kuşadası’nda

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 + 19 =