17 Ekim 2022
DAÜ DR. FAZIL KÜÇÜK TIP FAKÜLTESİ’NDEN 16 EKİM DÜNYA ANESTEZİ GÜNÜ AÇIKLAMASI
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi – Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Uluslararası Ortak Tıp Programı Öğretim Üyesi ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Kararmaz, 16 Ekim Dünya Anestezi Günü dolayısıyla bir yazı kaleme aldı. Prof. Dr. Kararmaz, söz konusu yazısında şu ifadelere yer verdi:
“16 Ekim 1846’da eterin ilk klinik kullanımı ile dünya anestezi ve tıp tarihinde bir çığır açılmıştır. Bu tarihe kadar yapılamayan birçok cerrahi girişim bu tarihten sonra yapılabilir hale gelmiş ve anestezideki gelişmelere paralel olarak cerrahi işlemler de çeşitlenmiş ve gelişmiştir. Anestezi, hastaların sadece bilinçlerinin ortadan kalkması için ilaç uygulanmasından ibaret olmayıp, ağrı duyulmaması, sevimsiz sayılabilecek bu sürecin hatırlanmaması, ameliyat esnasında hareket edilmemesi ve tüm bunları sağlayacak çok güçlü ilaçların, tekniklerin yan etkilerinden ve hatta kanama, hayati organların yeterince çalışmaması gibi cerrahi işlemin kendisinden kaynaklanan sorunlardan hastalarımızı koruma sanatıdır.
Teknolojiyi çok yakın takip eden ve hızla uygulama alanına sokan anesteziyoloji biliminin gelişmesi teknolojik gelişmeler ile ivmelenmiş, yapay zekâ algoritmaları hasta takibinde ve ortaya çıkabilecek sorunları önceden tahmin edebilmede kullanılır hale gelmiştir. Bilimden aldığı güçle anesteziyoloji birçok yandaş hastalığı bulunan hastalarımızın bile güvenle büyük cerrahi girişimler geçirebilmesine olanak sağlamaktadır. Ancak dünyadaki kaynak dağılımındaki eşitsizliğe paralel olarak yeterli teknoloji ve yetişmiş insan gücüne sahip olamayan ülkelerde ve bölgelerde maalesef güvenli anestezi uygulamaları yapılamamaktadır. Dünya anestezi dernekleri federasyonu (WFSA) 16 Ekim Dünya Anestezi Günü’nde bu konuda da bir global farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.
Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanlığı eğitimi ve klinik pratiği hastaların ileri monitörizasyon yöntemleri ile çok yakından takip edilmesi, olası sorunların önceden tahmin edilerek ortaya çıkmasının engellenmesi ve bir sorunla karşılaşıldığında ise hızla müdahale edilerek tedavi edilmesi konusunda anestezistleri yetkinleştirir. Bu bilgi ve beceri anestezi altında kendini hiçbir şekilde koruyamayacak hastalarımızın en büyük güvencesidir. Çok yakın hasta takibi ve kritik durumlarda anında doğru müdahaleyi yapabilme özellikleri anestezistlerin yoğun bakımda da yetkin hekimler olarak çalışmasına olanak sağlamaktadır.
Eğitimleri ve mesleki deneyimleri ile kritik hasta bakımında uzmanlaşmış olan anestezistler ülkemizde ve bütün dünyada Covid-19 pandemisi sürecinde hasta bakımında anahtar rol oynamışlardır.
16 Ekim tüm dünyada hastaların güvenle ameliyat olmalarını sağlayan, ağrılarını dindiren, yoğun bakımlarını yapan anestezi çalışanlarının hatırlandığı, fark edildiği gündür. Dünya anestezi günü kutlu olsun!”