TUZLA ŞEHİTLERİ TÖRENLE ANILDI

TUZLA ŞEHİTLERİ TÖRENLE ANILDI

Milli mücadele dönemlerinde, 1956-1974 yılları arasında şehit edilen 21 Tuzlalı anısına Tuzla Şehitliği’nde bugün tören düzenlendi.
Tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve saygı atışı yapılmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter törende yaptığı konuşmada, benliğimiz ve milli kimliğimizin korunmasının Anavatan Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak adaya fiilen barış getirmesine sebebiyet verdiği anımsatarak, bu uğurda kanı ve canı pahasına mücadele eden Kıbrıs Türk halkının Aziz Şehitleri ve kahraman gazilerinin her zaman saygı ve minnetle anılacağını ifade etti.
20 Temmuz Barış Harekatı’ndan sonra, uluslararası kuruluşlar öncülüğünde devam eden çözüm girişimlerinin, Rum kesiminin adanın tek hakimi olma arzusu, eşit egemenlik ve Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini kabul etmemesi ile Türk askerinin adadan çekilmesi isteklerinden taviz vermemesi yüzünden hep sonuçsuz kaldığını kaydeden Başkan İsmail Arter, “Enosis fikrinden vazgeçmeyen muhataplarımızın varlığı bugün manevi huzurlarında durduğumuz Aziz Şehitlerimizi daha da yüceltmektedir. Unutmamalıyız ki, mukaddes vatan toprakları için, bir gül bahçesine girermişçesine şu kara toprağa girerek kaderimizi değiştiren, vatanımızı, istiklalimizi eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz Aziz Şehitlerimiz bizlere gönderinde dalgalanan bayrağı ile bağımsız bir devlet bırakmışlardır” dedi.
“Varoluş mücadelemizin özellikle genç nesillere iyi anlatılması, ecdadımıza ve şehitlerimize borcumuz olduğu gibi geleceğimizin de teminatı olacaktır” diyen Başkan İsmail Arter, bu konuda Gazimağusa Belediyesi’nin şehit ailelerinin ve muharip gazilerin her zaman yanında olduğunu ifade etti. “Gazilerimiz toplumun milli havzasını oluşturmaktadır” diyen Başkan İsmail Arter, “belediye olarak gazilerimiz ile birlikte genç kuşaklara varoluş mücadelemizi anlatma ve tarihi anımsatma konusunda öncülük etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Başkan İsmail Arter, Aziz Şehitlere seslenerek, “bıraktığınız emanet olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza değin yaşatmak onurumuzdur. Rahat uyuyunuz” ifadelerini kullanarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Doktor Fazıl Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı ile tüm şehitleri saygı ve şükranla anıp rahmet diledi.

TÖRE: “EGEMENLİĞİMİZDEN, GARANTÖRLÜKTEN, ANAVATANIMIZDAN VE GÖKLERDEKİ BAYRAĞIMIZDAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Tuzla Şehitlerini anma törenine katılarak bir konuşma yaptı.
Töre, buradaki konuşmasında kendilerine şehitler tarafından bırakılan kutsal emaneti kendilerinden sonraki nesillere sapasağlam bırakmanın herkesin görevi olduğunu söyledi.
Kimsenin Kıbrıs Türkünü aldatmaya, garantileri sulandırmaya kalkmamasını isteyen Başkan Töre, Birleşik Kıbrıs tecrübesini Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ortak girerek yaşadıklarını anlattı.
Rumların Enosis hedefi ve Akritas planları nedeniyle bugünlere gelindiğini anımsatan Töre, saldırılara uğrayıp acılar çekildiğini, katliamlar yaşandığına değindi.
Tuzla gibi küçük bir köyde 21 şehidin yer aldığını ifade eden Töre, vatanın her bir toprağında şehitlerle verilen mücadeleler sonrası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu söyledi.
Töre, “Egemenliğimizden, garantörlükten, Anavatanımızdan ve göklerdeki bayrağımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” diyerek şehitlerin ruhlarının incitilemeyeceğini söyledi.
20 Temmuz ruhunu her daim yaşatılması gerektiğini vurgulayan Başkan Töre, şehitleri saygı ve rahmetle anarken: “İnşallah böyle bir şey olmaz ama, bir gün tekrar can vermek kan vermek gerekirse hepimiz birer mukavemetçi, mücahit ve Mehmetçik olarak göreve hazırız” dedi.
Törene, Gazimağusa Kaymakamı Kemal Serpal, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Gazimağusa Polis Müdürü Hüseyin Çete, şehit aileleri ve muharip gaziler katılım gösterdi. Törende, Aziz Şehitlerin ruhu için din görevlisi İbrahim Yazıcı tarafından dua okundu.

Paylaş

Önceki Haber

Töre, Tuzla Şehitlerini anma töreninde konuştu…

Sonraki Haber

CB Tatar dan tahıl koridoru açıklaması

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twenty − fourteen =