AB Bilgi merkezi haber

AB Bilgi Merkezi Haber Bülteni
Aralık 2021 Sayı: 77

“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”

Avrupa Komisyonu, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 7 Aralık 2021 Salı günü düzenlenen bir online seminer ve çalıştay ile İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddetin önlenmesindeki rolüne vurgu yaptı.

Avrupa Birliği Program Destek Ofisi Bölüm Başkanı Michael Docherty açılış konuşmasında, dünyada her üç kadından birinin fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmakta olduğunu belirtti ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin halen dünya çapında en yaygın ve en yıkıcı insan hakları ihlallerinden birisi olduğunu vurguladı. Docherty, ayrıca, AB 2020-2025 Cinsiyet Eşitliği Stratejisi’ne değinerek, Avrupa Komisyonu’nun toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önlemek ve bunlarla mücadele etmek, mağdurları desteklemek ve onları koruyarak failleri sorumlu tutmak için elinden gelen her şeyi yapacağını taahhüt ettiğini belirtti.
Haberin Devamı
Avrupa Komisyonu, Özel Gereksinimleri Olan Kişiler İçin Trafik Farkındalık Eğitimlerini Destekledi

Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle, Uluslararası Engelliler Gününü vurgulamak ve farkındalık yaratmak amacıyla Aralık ayı boyunca özel gereksinimleri olan çocuklara yönelik trafik farkındalık eğitimleri düzenlendi. AB, engelli bireylere ilişkin konularda insan hakları yaklaşımına uygun olarak engelli bireylerin topluma aktif bir biçimde ve tam olarak dahil edilmesini teşvik etmektedir. Bu bağlamda AB Bilgi Merkezi ve Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) tarafından düzenlenen eğitimler, özel gereksinimleri olan kişilerin trafik bilincini ve farkındalığını artırmayı ve güvenli entegrasyonlarını sağlamayı amaçladı.

Eğitim kapsamında özel gereksinimleri olan kişiler, Trafik Eğitim Parkı trafik eğitmenlerinden görsellerle destekli teorik eğitim alırken, parkurda akülü araçlar, yaya geçitleri, trafik ışıkları gibi uygulama noktalarını da kullanılarak pratik eğitim yaptılar. 3 Aralık 2021 Cuma günü itibarıyla Lefkoşa’daki Trafik Eğitim Parkında başlayan eğitimlerden Aralık ayı boyunca 8 özel eğitim merkezinden toplam 112 kişi faydalandı.

Kıbrıslı Türkler için College of Europe’ta Eğitim Bursları

SON BAŞVURU TARİHİ: 19 OCAK 2022!

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm yolundaki desteği çerçevesinde, prestij sahibi College of Europe’un Avrupa çalışmaları lisansüstü eğitim programı için burs sağlayacağını duyurmaktan mutluluk duyar. 1949 yılında kurulan College of Europe, nesiller boyunca öğrencilere ve geleceğin liderlerine birleşik, barışçıl ve refaha kavuşmuş bir kıta hayalini gerçeğe dönüştürmeye yarayacak bilgi, deneyim ve ortak akıl sunmuştur.

AB Burs Programı, 2022-2023 akademik yılında College of Europe’ta eğitim görmek üzere en fazla üç kişi olacak şekilde başarılı Kıbrıslı Türk öğrencilere burs imkânı sağlayacaktır. Burs almaya hak kazananlar, bir yıllık Yüksek Lisans programını altı akademik alandan birinde, Belçika’nın tarihi orta çağa kadar uzanan şehri Bruges’da tamamlama fırsatına sahip olacaklardır. College of Europe’un yapacağı seçimle sağlanacak olan burs imkânı, öğretim ücretinin tamamını, konaklama, yiyecek içecek, aylık harçlık ve seyahat masraflarını kapsayacaktır.

2022-2023 akademik yılı için ilgilenen adayların 19 Ocak 2022 tarihine kadar başvurmaları gerekmektedir

Detaylar ve başvuru için tıklayın.

United World Colleges’da (UWC) Kıbrıslı Gençlere Yönelik AB Finansmanlı Burs Programı

SON BAŞVURU TARİHİ: 31 ARALIK 2022!

Avrupa Komisyonu, Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara yönelik olarak sağlanan ve aralarında UWC Adriatic (İtalya), UWC Maastricht (Hollanda), UWC Mostar (Bosna) ve UWC Robert Bosch Koleji’nin (Almanya) olduğu dört UWC okulundan birinde 2022’den 2024’e kadar 10 kişiye eğitim imkanı sunan burs için başvuruların açıldığını duyurmaktan memnuniyet duyar.

UWC’de Kıbrıslı Gençler için AB Burs Programı, Kıbrıs toplumları arasında karşılıklı anlayış bağının kurulmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Burs programı, ortaöğretim 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin toplumlar arası diyalog ve uzlaşmaya odaklanan Uluslararası Bakalorya Diploma Programı’nda yatılı eğitim almalarına yönelik bir programdır.

2005 ve 2006 doğumlu Kıbrıslı ortaöğretim öğrencileri bu Burs Programına 31 Ocak 2022 tarihine kadar başvurabileceklerdir. Burs almaya hak kazananlar, UWC’nin seçim prosedürleri doğrultusunda başvuru sahiplerinin entelektüel merak ve motivasyonları, aktif olarak kendilerini ne kadar adamış oldukları, sosyal becerileri, mücadelecilikleri, kişisel sorumlulukları ve dürüstlükleri temel alınarak seçilecektir.

Daha fazla bilgi için tıklayın.

KIBRIS TÜRK TOPLUMU İÇİN YARDIM PROGRAMI
Komisyon, 2021 Eylem Programını kabul etti

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs Türk toplumuna yönelik 30,7 milyon Euro bütçeli yeni Yıllık Eylem Programını kabul etti.

Geniş kapsamlı AB desteğinin bir parçası olarak, Kıbrıslı Türk üreticilerin Halloumi/Hellim paketinden faydalanmasına yardımcı olmak için özel önlemler planlanmıştır. Bu önlemler, ilgili AB standartlarına uygunluğu gerektirmektedir. Yardım Programı dahilindeki bu destek kapsamında, gıda güvenliği ve hijyen standartlarının iyileştirilmesi, hayvan hastalıklarının ortadan kaldırılması, AB ile uyumlu bir hayvan tanımlama ve kayıt sisteminin geliştirilmesi ve böylelikle ada çapında bir çözümün elde edilmesi yer almaktadır. Program ayrıca, Avrupa Yeşil Düzeni’nde yer alan öncelikler doğrultusunda yeşil altyapı ve çevre için sağlanan desteğin devamını da içermektedir.
HABERİN DEVAMI

Avrupa Komisyonu, sivil topluma yönelik 2,5 milyon Euro tutarında 12 yeni hibe sözleşmesi imzaladı.

Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme katkı sağlamayı amaçlayan Yardım Programı (Yönetmelik (AK) 389/20061) kapsamında, 2007 yılından bu yana Kıbrıs Türk toplumunda sivil toplumun üstlendiği rolün güçlendirilmesi, AB değerlerinin teşvik edilmesi, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumları arasında güven, diyalog ve iş birliğinin daha da geliştirilmesi ve Kıbrıs Türk toplumundaki sivil toplumun AB’ye daha geniş kapsamda entegre olması amaçlarıyla mali yardım sağlamaktadır. Avrupa Komisyonu, 2021 yılının son çeyreğinde, Kıbrıs Türk toplumundan çeşitli sivil toplum örgütleriyle toplam 1,8 milyon Euro tutarında 11 yeni hibe sözleşmesi ve İnsan Hakları Platformu’na 700.000 Euro tutarında doğrudan hibe desteği sağlayan sözleşmeyi imzalamıştır.
HABERİN DEVAMI

Kayıp Şahıslar Komitesi’ne Destek

Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmak için yardım sağlamaya devam ediyor ve çabalarının bir parçası olarak Avrupa Komisyonu, Kayıp Şahıslar Komitesine (KŞK) destek için yeni bir anlaşma imzaladı.

Avrupa Komisyonu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı arasında imzalanan 13’üncü delegasyon anlaşması Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) 2022’deki çalışmaları için 2,6 milyon Euro ilave katkı sağlayacaktır.
HABERİN DEVAMI

AB FİNANSMANLI DİĞER PROJELERDEN HABERLER

Sivil Alan, Toplumlar Arası Çevre Ağı Toplantısını düzenledi

Ekoloji ve çevre alanında çalışan sivil toplum örgütleri ve aktivistler, 16 Aralık 2021’de Sivil Alan’ın düzenlediği ağ oluşturma ve bilgi paylaşım toplantısına katıldılar. Katılımcılar arasında Kıbrıs sivil toplumunu temsil eden Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar yer aldı. Toplantı, katılımcıların COP 26 toplantısı hakkında bilgi almasını ve potansiyel ortak eylemler geliştirmek için yeni fırsatlar paylaşmalarını amaçladı.

Katılımcılar ayrıca Kıbrıs’taki çevre sorunlarını ele alan STK’lar arasındaki iş birliğini güçlendirmek için diyaloğu düzenli olarak sürdürme konusunda anlaştılar.

Haberin Devamı
Gelecek etkinlikler ve aktiviteler için
sosyal medya kanallarımızı takip edin!
Facebook
Twitter
Link
YouTube
LinkedIn
Website
Email
AB Bilgi Merkezi’nin amacı Kıbrıs Türk toplumunu AB değerleri, politikaları, AB Yardım programları hakkında bilgilendirmek ve AB konusundaki farkındalığı artırmaktır. AB Bilgi Merkezi, Kıbrıs Türk toplumu için Yardım Programı kapsamında AB tarafından finanse edilmekte ve Kıbrıs Türk toplumunu AB’ye yakınlaştırmayı hedeflemektedir.

 AB Bilgi Merkezi Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.

Copyright © 2022 AB Bilgi Merkezi, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Paylaş

Önceki Haber

BRT Kurumu 58. Yıl kutlamaları çerçevesinde “İzdüşüm” isimli sergi devam ediyor.

Sonraki Haber

Kayıp Şahıslar Komitesi’ne Almanya ve Kıbrıs Türk Toplumundan Bağış

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen + sixteen =