8Kasım Dünya Şehircilik Günü

 

                                                              8Kasım Dünya Şehircilik Günü

 

Günümüzde şehirler, insanların kalabalık topluluklar halinde yaşadığı, iş ve hizmet ürettiği, eğitim  ve  öğretim yapılan,alışveriş, eğlence, iş merkezlerinin, insan yerleşkeleri ve toplu konutların, yoğun trafiğin ve yolların bulunduğu doğadan uzaklaşmış  yerler olmuşlardır.

Buralarda gün ve gece boyunca emek ve enerji harcayan, şehrin gürültü ve kalabalığından bunalan insanların; temiz hava almak, rahatlamak, kafasını dinlemek, açık ve temiz havada faaliyet göstermek için şehir içinde kalan doğal alanlara ihtiyacı vardır. Şehrin içinde korunan  yeşil ve sulak alanlar bu görev için kusursuz alanlardır. Gelişmiş ülkeler dediğimiz ülkelerin başkentlerinde bu sulak alanlar çevresinde koruma alanı ilan edilen ve doğal bitki örtüsünün gelişimine  izin verilen Yeşil Kuşaklar şehir halkı tarafından; dinlenmek, yürüyüş  yapmak, kitap okumak doğa gözlemi yapmak, doğanın izlerini araştırmak için kullanılmakta ve insanlar bundan mutluluk duymaktadır.

 

Bu alanlarda birçok doğal canlı türü  barınmakta, ötüşleri , vızıltıları ve  rengarenk kanatlarıyla bu alanlara canlılık ve renk katarken şehrin doğasını  gözlemleme  fırsatı oluşturmaktadırlar.

Kıbrıs’ın Kuzeyinde şehirlerin içinde kalan doğal ve yapay sulak alanların korunması ve insan kullanımı kurallarının doğanın kendini sürdürebilmesine olanak verecek şekilde düzenlenmesiyle soluklanma ve temiz havada zaman geçirme gereksinimi karşılanmış olacaktır.Günümüzde şehirler SU DOSTU tasarımlarla yağmur suyunu biriktirip, sulak alanlara taşıyacak ve su baskınlarını önleyecek biçimde organize edilebilmektedir.  Bu şehircilik gününde; Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu olarak SU ve Sulak Alan Dostu çağdaş kentlere dönüşümün bir an önce başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için; uzmanlardan ve sivil toplumdan yararlanılmasını öneriyoruz.

 

 

 

Kıbrıs Sulak Alan Topluluğu / Wetcypria

 

Paylaş

Önceki Haber

DAÜ KANSER KAYIT PROJESİ SONUÇLARI AÇIKLANDI

Sonraki Haber

DAÜ GİMER, 3. LİDERLİK AKADEMİSİ ETKİNLİĞİ’NE KATKI SAĞLIYOR

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 + seven =