Bafra Halk Plajı Tanıtım ve Teşekkür Buluşması

Bafra Halk Plajı Tanıtım ve Teşekkür Buluşması Büyük İlgi Gördü


Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nin düzenlediği “Bafra Halk Plajı Tanıtım ve Teşekkür Buluşması”, 18 Kasım 2025 Salı akşamı Bafra Bostan Beach Restaurant’ta yoğun katılımla gerçekleştirildi. Bölge halkının büyük ilgi gösterdiği geceye İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri, geçmiş dönemlerde emeği bulunan isimler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Gecede, Belediye Başkanı Dr. Fatma Çimen Tuğlu, KKTC’nin 42. kuruluş yıldönümünde böylesine anlamlı bir buluşmanın gerçekleşmesinin hem bölge hem de Bafra kıyısı için tarihsel nitelik taşıdığını vurguladı.
Başkan Tuğlu:
“Bugün burada yalnızca bir plajı değil; halkımızın sahip çıktığı kamusal bir mirası yeniden canlandırmanın gururunu paylaşıyoruz.”
dedi.
1975’ten Bugüne Uzanan Bir Halk Mücadelesi
Programda, Belediye Müdürü Eyyup Adalıer ve Fikret Şendil tarafından hazırlanan kapsamlı sunum ile Bafra Halk Plajı’nın 50 yıla yaklaşan yolculuğu detaylı olarak anlatıldı.
Sunumda;
• 1975’li yılların sonunda gönüllü halk çalışmalarının başlaması,
• 1998’de dönemin Belediye Başkanı Mehmet Ziya Tolgan döneminde alanın belediyeye tahsisi,
• 2004–2006 döneminde yetki iptali sonrası kurulan Mehmetçik–Pamuklu ve Yöresini Kalkındırma Komitesi’nin direnişi,
• 2008’de alınan kararlarla bölgenin yeniden Mehmetçik Belediyesi’ne devri,
• 2011 Belediye Meclisi kararıyla alanın kamusal kullanım amacıyla korunmasının kabulü, tarihsel bir bütünlük içinde aktarıldı.
Bu sürece önemli katkı sunan isimlerden biri olan geçmiş dönem Belediye Başkanı Ahmet Beyazıt Adalıer’in, 2008 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı sürecindeki çabaları ve bölgenin belediyeye yeniden devredilmesindeki katkısı da sunumda özel olarak vurgulandı. Bafra’nın geleceği açısından kritik bir eşik oluşturan bu dönem, gece boyunca saygıyla anıldı.
Atıl Bir Tesisten Modern Bir Kamusal Alana

Sunumda, geçmişte yaşanan özelleştirme girişimleri nedeniyle Bafra Halk Plajı Restoranı’nın uzun yıllar kapalı kalması da hatırlatıldı. Halkın sahiplenmesiyle yürütülen hukuki mücadelenin ardından tesis korunmuş ve yıllarca atıl kalmasına rağmen elden çıkarılmamıştır.
Dr. Fatma Çimen Tuğlu’nun göreve gelmesiyle tesis, belediye imkanlarıyla yeniden ayağa kaldırılmış; bakım, onarım ve yenileme süreçleri tamamlanarak sosyal bir yaşam merkezine dönüştürülmüştür.
Bu yenileme çalışmalarının önemli bir bölümü, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin sağladığı finansman desteğiyle daha güçlü bir şekilde hayata geçirilmiştir. Restoranın yeniden hizmete açılmasında ve bugün ihalesi tamamlanan projelerin uygulamaya geçmesinde KEİ Ofisi’nin katkısı belirleyici bir rol oynamıştır.
2023–2025: Bafra’da Yeni Dönemin Güçlü Yatırımları
Başkan Tuğlu, 2023–2025 döneminde Bafra’da gerçekleştirilen yatırım hamlesini de katılımcılarla paylaştı. Bu dönemde; çevre düzenlemesi, altyapı iyileştirmeleri, sosyal tesis yenilemeleri ve güvenlik düzenlemeleri gibi çok yönlü çalışmalar tamamlandı.
Bu kapsamda:
• Bafra Halk Plajı ve Sosyal Tesisleri, estetik ve işlevsel bir yapıya kavuşturularak yeniden halkın kullanımına açıldı.
• Atıksu arıtma tesisinin devreye alınması, pompa istasyonlarının bakımının tamamlanması ve çevre sağlığı sorunlarının çözülmesiyle yıllardır süregelen teknik problemler ortadan kaldırıldı.
• Yaklaşık 15 yıldır karanlık olan turizm koridoru, yenilenebilir enerjiyle çalışan solar aydınlatma sistemiyle tamamen ışığa kavuşturuldu.
• Çayırova Kavşağı ile Bafra arasında uzanan güzergâh boyunca kaldırımlar, yürüyüş yolları ve peyzaj düzenlemeleri yenilenerek bölgenin kimliği baştan sona yenilendi.

Ayrıca, Bafra’nın geleceğini şekillendirecek olan Mega Plaj Projesi’nin ihalesinin tamamlandığı, projenin kısa süre içinde hayata geçirileceği açıklandı. Proje kapsamında:
• İlk etapta 8 adet satış noktası,
• Üretici kadınlara ayrılacak özel alanlar,
• El sanatlarının görünür hale geleceği yeni bir kültür ve yaşam koridoru

oluşturulacaktır. Bu projenin uygulanmasında da KEİ Ofisi’nin finans desteği önemli bir yer tutmaktadır.

Gençler ve Kadın Üreticiler İçin Yeni Fırsatlar
Belediyenin Gençlik Destek Programı kapsamında, yaz döneminde 38 gence çalışma imkânı sağlanarak hem iş deneyimi hem de sosyal gelişim fırsatı sunuldu.
Yerel üretici kadınlara yönelik geliştirilen yeni satış alanlarıyla bölgenin ekonomik üretim kapasitesinin artırılması hedeflendi.
Bafra: Sporun, Sanatın ve Kamusal Yaşamın Yeni Merkezi
Sunumda Bafra’nın yalnızca bir sahil değil; spor etkinliklerinden kültürel organizasyonlara kadar geniş bir yelpazede bölgenin buluşma noktası haline geldiği vurgulandı.
“Hepsini birlikte başardık”
Program, Başkan Dr. Fatma Çimen Tuğlu’nun şu sözleriyle tamamlandı:
“Bu başarı, 50 yıla yakın bir süreçte emeğini, yüreğini ve kararlılığını ortaya koyan herkesindir. Hepsini birlikte başardık.”

Paylaş

Önceki Haber

DAÜ AĞIRLAMA VE TURİZM YÖNETİMİ ALANINDA DÜNYA DEVLERİNE MEYDAN OKUYOR

Sonraki Haber

Nilden Bektaş Erhürman Akova Kadınlar Derneği ile bir araya geldi

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen − 5 =