Yazar HAKAN YOZCU GÜZELYURT MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU

HAKAN YOZCU GÜZELYURT MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU


Araştırmacı Yazar Hakan Yozcu 15 Nisan Dünya Sanat Günü dolayısıyla Güzelyurt Meslek Lisesi son sınıf öğrencileriyle Tiyatro, Kültür ve sanat üzerine konuştu. Öğrenciler, Yozcu’ya büyük ilgi gösterdi. Etkinlik sonunda alkışlayarak sevgi gösterisinde bulundular…

KKTC Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü, Araştırmacı yazar Hakan Yozcu, Güzelyurt Meslek Lisesi Müdürlüğünün düzenlediği 15 Nisan Dünya Sanat Günü çerçevesinde Güzelyurt Meslek Lisesi öğrencileriyle tiyatro üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.
Okul Müdiresi Sayın Sevim Karamanoğlu, “Okulumuzda mesleki eğitimin yanı sıra, kültürel ve sanatsal alanlarda da faaliyetler yapıyoruz. Bu anlamda sanatçılarımızla öğrencilerimizi bir araya getirip söyleşiler düzenliyoruz. Böylece sanatçılarımızla öğrencilerimizi tanıştırarak bütünleşmelerini sağlıyoruz. Sanatçılarımızın düşüncelerini, fikirlerini bizzat kendilerinden öğreniyorlar. Onları örnek alıp geleceğin sanatçısı olma yolunda kendilerini hazırlıyorlar. Biz de onlara katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Edebiyat Öğretmeni Sayın Sunay Dilek de “Okulumuzda eğitim ve öğretim en iyi şekilde yapılmaktadır. Günlük dersler dışında çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklere de yer veriyoruz. Özellikle tiyatro, öğrencilerimiz arasında çok seviliyor. Bu nedenle bu etkinliği 27 Mart Dünya Tiyatroları Gününde yapmayı planlamıştık. Ancak o tarih, sınav ve bayram haftasına denk geldi. Biz de erteleyerek “15 Nisan Dünya Sanat Günü”ne denk getirmeye çalıştık. Bizi kırmayarak Gazimağusa’dan kalkıp gelen Sanatçımız Hakan Yozcu’ya çok teşekkür ediyoruz” diyerek duygu ve düşüncelerini dile getirdi.
Araştırmacı yazar Hakan Yozcu konuşmasında Okul idaresi, öğretmen ve öğrencilere teşekkür ederek Kıbrıs Türk Tiyatrosu hakkında bilgiler verdi.
Hakan Yozcu “Gazimağusa Namık Kemal Lisesi’nde öğrenci iken okul tiyatrosuna girdiğini, tiyatro tozunu yutarak bir daha tiyatrodan kopamadığını, tiyatronun kendisi için nefes almak gibi, su içmek, yemek yemek gibi bir ihtiyaç olduğunu, üniversite yıllarında da tiyatro yaptığını, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde oyunlar yazıp yönettiğini, öğretmenlik yıllarında da oyunlar çıkardığını” anlattı.
Yozcu “Tiyatronun Türk Edebiyatına Tanzimat Dönemi ile birlikte girdiğini, daha önce Meddahların olduğunu, onların halk önünde çeşitli taklitler yaparak hikayeler anlattığını, bundan başka Karagöz Oyunları ve Köy Seyirlik Oyunlarının olduğunu” anlattı.
“Tiyatronun Tanzimatla birlikte Avrupa’ya okumaya giden gençlerin tiyatro ile tanışıp Türkiye’ye getirmelerinden sonra geliştiğini” anlattı.
“Kıbrıs Türk Tiyatrosunun 19. Yüzyıl sonlarında hayat bulduğunu, özellikle Kıbrıs’a Kalebent olarak sürgüne gelen Namık Kemal’in çok büyük etkisi olduğunu, O’nun Kıbrıslı gençlerle Edebiyat ve sanat üzerine sohbetler yaptığını ve gençleri yönlendirdiğini” belirtti.
Kıbrıs’ta oynanan ilk oyunun yine Namık Kemal’in Mağusa Liman ambarlarında oynanan “Vatan Yahut Silistre” adlı oyun olduğunu söyleyen Yozcu “1963 yıllarında İngiliz Ve Rum baskıları sonucunda Kıbrıs Türk Tiyatrosunun durakladığını ama TMT’nin her şartlarda tiyatro yaparak halka moral verdiklerini, tiyatro sayesinde halk arasında birlik ve beraberliğin sağlandığını dile” getirdi.
“Kurtuluş savaşı Yıllarında da tiyatro yaparak elde edilen gelirin Türkiye’ye yardım olarak gönderildiğini ve böylece Kıbrıs Türkünün Kurtuluş Savaşı yıllarında üzerine düşen görevi bu şekilde de olsa yerine getirdiğini” anlattı.
Yozcu, konuşmasında “Üner Ulutuğ’un, Türkiye’de konservatuvar okuyan ilk Kıbrıslı Türk olduğunu, Kıbrıs’a dönünce Kemal Tunç, Ayla Haşmet ve diğer bazı isimlerle amatör bir tiyatro kurduklarını bu tiyatroya da “İlk Sahne” adını verdiklerini sonradan bu İlk Sahne’nin bugünkü Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrolarının ilk temeli olduğunu” belirtti.
“Tiyatronun insan hayatında hep var olduğunu, bundan sonra da var olacağını, hayatın bir parçası olduğunu, insanı iyileştirdiğini” belirterek, “Salonsuz, kostümsüz tiyatro yapılabileceğini ancak seyirci olmadan tiyatronun yapılamayacağını, bu nedenle mutlaka tiyatro izlemeye gidilmesi gerektiğini” söyledi.
Son olarak günümüzde faaliyet gösteren tiyatro gruplarından söz ederek onların yaşadığı zorluklardan da söz etti.
Konuşma sonunda Okul Müdiresi Sevim Karamanoğlu Yozcu’ya teşekkür ederek bir Teşekkür Belgesi takdim etti. Okullarının Tarım Bölümü öğrencilerinin yetiştirdiği mahsullerden de küçük bir hediye verdi.

Paylaş

Önceki Haber

Tursab Gazi Mağusa da idi

Sonraki Haber

Anlamlı etkinlik

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 2 =