FİAKAS VENEDİK SARAYI’NDA SAHNELENDİ

FİAKAS VENEDİK SARAYI’NDA SAHNELENDİ


1870 yılında İstanbul’lu yazar Dimosthenis Misitzis tarafından yazılan Fiakas Ortaoyunu dün akşam Gazimağusa’nın tarihi Venedik Sarayı’nda sahnelendi.
Ülkemizin değerli tiyatro sanatçılarından Izel Seylani’nin de rol aldığı Fiakas Türkçe üst yazı ile halkla buluştu.
Yönetmen Alexia Papalazzarou’nun çağdaş rejisiyle oyun, günümüz yalancıları, yozlaşmış siyasileri ve dolandırıcılarıyla bağ kuruyor. Canlı müzik ve dansla harmanlanan oyunda, Grigoris Georgiou, İzel Seylani, Marina Vronti, Savina Georgiou, Thanasis Ioannou, Konstantina Xenofontos, Melina Koutsofta izleyiciye 75 dakikalık keyifli bir performans sundu
Fiakas oyununda Uyarlama/ Reji Alexia Papalazarou, Dekor/Kostüm Tasarım Yiorgos Yiannou, Müzik Beste/ Şarkı Sözleri George Kalogirou, Hareket Düzeni Eva Kalomiris, Işık Tasarım Kyriakos Siambtanis tarafından gerçekleştirilirken oyunun Yönetmen Yardımcılığını Yianna Georgiadou yaptı.
1870 yılında İstanbul’lu yazar Dimosthenis Misitzis tarafından yazılan Fiakas geleneksel tiyatronun en popüler türlerinden Ortaoyunu olarak karşımıza çıktı.
Charilaos Plutidis ya da Charalambos Petaloudis veya Fiacas, 1870 yılında İstanbul’da borç batağında asalak bir şekilde yaşamaktadır. Zarif ve kurnaz, iyi bir ailenin zengin çocuğu gibi davranır; saf Evanthia’yı romantik bir dille kendine aşık eder ve çeyizini dört gözle bekler. Dönemin romanlarının büyüsüne kapılan ve hayal gücü kuvvetli Evanthia, onun kolay kurbanı olur. Hizmetçi Yannis, cilveli Froso ve Casamia, Fiacas’ın gerçek durumunu ortaya çıkarmanın eşiğindeyken, Fiakas “kılık değiştirmiş” Alman baronunun kimliğine bürünmeye karar verir ve dönen entrika doruk noktasına ulaşır…
Çok kültürlü İstanbul’da farklı dinlerin, farklı dillerin kucaklaştığı, tüm halkların barış içinde yaşadığı bir dönemde yazar; yalancıları; dolandırıcıları hivic ederken, İstanbul sosyetesinin aşırılıklarını güçlü bir şekilde eleştiriyor.
Tiyatro sanatçısı İzel Seylani ile birlikte daha önce Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman
Uluçay’a ziyarette bulunan Sanat Yönetmeni Achilleas Grammatikopullos, oyunun sonunda bir konuşma yaparak bu etkinliği Dünya Barış Günü sebebiyle gerçekleştirdiklerini ifade ederek daveti yapan Başkan Uluçay’a teşekkür etti.

Paylaş

Önceki Haber

TRT BELGESEL EKİBİNDEN DAÜ REKTÖRÜ PROF. DR. HASAN KILIÇ’A ZİYARET

Sonraki Haber

Yeni büyük elçi Gazi Mağusa yı ziyaret etti

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen + eight =