İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KRİZİNDE TAŞIMA YAKIT İLE ENERJİ SAĞLAMAK YERİNE ENERJİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMELİYİZ. (Dediydik) #enerji #çevre #küreselısınma #enerjikimlikkartı #ısıyalıtımı
İklim Değişikliği Sorunu hepimizi ilgilendiriyor. İklim değişikliği tüm insanlığın birlikte mücadelesini gerektiren güncel bir kriz. Son dönemde gerçekleşen ve söndürülmesi giderek zorlaşan küresel boyuttaki yangınların ve Karadenizde yaşanan acı sel felaketlerinin en büyük nedeni, maalesef iklim değişikliği. Küresel ısınma krizi ve elektrik zammı ile yaşanan ekonomik krizin eşiğinde taşıma yakıt ile enerji sağlamak yerine enerji maliyetlerini düşürecek yasaların bir an önce geçirilmesi ve enerji verimliliği projelerinin desteklenmesi gereklidir.
Binalarda Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek suretiyle enerji verimliliğini yönlendirmek ve bir enerji kültürü yaratmak ,yaşatmak gerek tekrar geçmisteki kerpiç evler gibi çevre dostu binalarla geleneksel ısı yalıtımlı mimariye dönüş sağlıklı ve tasarruflu olabilir. Verimlilik önlemleri ile enerji kullanımını azaltmak, İklim değişikliği ve artık gazların sera etkisini azaltmak, Çevre ve ekolojik şartları korumak iyileştirmek, Enerji harcamaları ile enerjinin maliyet üzerindeki oranını azaltmak gibi, enerji stratejisi ve politikası izlemek Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliğine bölgesel ölçekte çare olacaktır.
Isı yalıtımı çevresel bir sorundur. yasal düzenlemelerle binalarda ısı yalıtım şartı ve Binamızın ısıtmaya, soğutmaya, aydınlatmaya harcadığı enerji miktarını belirleyen Enerji Kimlik Belgesine sahip olması zorunluluğu getirilmelidir. ısı yalıtım için Bina Enerji Performans Yönetmeliğinin bir an önce yürürlüğe girmelidir. Böylece hem bireysel hem de ülke ekonomisi korunurken, aynı zamanda yaşam standartları daha yüksek noktaya çıkarılır.
Son dönemlerde dünyada enerji kaynaklarının hızla tükenmekte olması ve çevre kirliliğinin artması gibi nedenlerle Avrupada olduğu gibi Güney Kıbrıs ve Türkiye ‘de binalarda enerji performansı denetimi ve ısı yalıtım zorunlu hale getirilmiştir.
Cittaslow sakinşehir ünvanlı Yeniboğaziçi bölgesinde emirnamelerde düzenlemeler ile pilot bölge olarak bu yasa uygulamasına geçilebilir , binalardaki ısı kayıplarının azaltılmasına, enerji tasarrufu sağlanmasına ve uygulamaya geçmek için çok geç kalınmıştır.
“Kirleten öder” ilkesi uygulanmalıdır. “Kirleten öder” ilkesi doğrultusunda fosil yakıtlar üzerinden alınan vergiler artırılmalı ve geleneksel enerji kaynaklarına yönelik devlet desteği zamanla azaltılmalıdır.
Enerji verimliliği için net hedefler belirlenmeli ve buna uymayanlar için cezalar konulmalıdır. Enerji verimliliği için net hedeflerin belirlenmesi, verimlilik artışının sağlanmasında ön koşuldur. Düzenli denetim yapılması ve buna uymayanların cezalandırılması başarılı bir strateji için önemlidir.
Yeni ve mevcut binalar için performans standartları belirlenmelidir. Standartların, gelişen teknolojiye paralel olarak sıkılaştırılması, zamanı geldiğinde ayarlamalar yapılması ve uyulmadığı takdirde cezaların uygulanması verimli bir strateji için önemlidir.
Umut KURŞUN
SLOW FOOD SALAMİS
ÇEVRE ÖRGÜTÜ LİDERİ
Jeoloji MÜHENDİSİ – İSG UZMANI