DAÜ DR. FAZIL KÜÇÜK TIP FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. NAHİDE GÖKÇORA 1-7 NİSAN KANSER HAFTASI NEDENİYLE AÇIKLAMALARDA BULUNDU

5 Nisan 2022

DAÜ DR. FAZIL KÜÇÜK TIP FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. NAHİDE GÖKÇORA 1-7 NİSAN KANSER HAFTASI NEDENİYLE AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Gökçora yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 

“Kanser dünyada ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bundan dolayı da ülkeler için önemli bir halk sağlığı problemidir. Ancak bu konuda yapılabilecek şeyler çoktur. Pek çok kanser türünde erken teşhis ve tedavi ile yaşam süresi ve kalitesi artırılabilmektedir. Önlenebilir kanserlerin önlenmesi de doğru politikalarla mümkündür. Kanser konusunda kapsamlı bir Kanser Kontrol Programı oluşturmak ve hayata geçirmek her ülkenin yapması gereken en öncelikli ve en ekonomik iştir.

 

İki yılı aşkın bir süredir devam eden Covid-19 pandemisi nedeniyle tüm dünyada kanser alanında verilen hizmetler de aksamıştır. Bu aksama önlenebilir kanserlerin önlenmesi, erken teşhis hizmetleri, insanların gerekli tedaviye ulaşması ve paliatif tedavi gibi tüm alanları kapsamaktadır. Bundan dolayı Uluslararası Kanser Kontrol Birliği (UICC) 2022 yılı Dünya Kanser Günü için “Bakım Farkını Kapatın” sloganı ile ülkelere çağrıda bulunmuştur. Özetle 2022 yılında bu dört alandaki hizmetleri bir an önce yeniden hayata geçirip toplumun tüm bireylerini kapsayacak şekilde genişletmeliyiz.

 

Kanser ile ilgili yapılacak tüm hizmetlerin kurgulanması ve hayata geçirilmesinde en önemli konu güvenilir istatistiki verilere sahip olmaktır. Bu anlamda KKTC Sağlık Bakanlığı ve DAÜ iş birliğinde, Türkiye Cumhuriyeti Elçiliği’nin katkıları ile 2013 yılında başlayan KKTC Kanser Kayıt Projesi ile kanser kayıtçılığı kurulmuştur.

 

2017-2018 yıllarında toplam 1697 yeni kanser olgusu tanı almıştır. Bunların 891’i erkek, 806’sı ise kadınlardan oluşmaktadır. Malign melanom dışı deri kanserleri hariç tutulduğunda ise toplam olgu sayısı 1415 olarak saptanmıştır. Bunların 710’u erkek, 705’i ise kadındır.

 

2017-2018 yılları içerisinde erkeklerde en sık görülen ilk beş kanser tipi sırası ile Prostat, Akciğer, Kolorektal kanserler, Mesane ve Lenfoma olarak saptanmıştır. Kadınlarda ise en sık görülen ilk beş kanser tipi sırası ile Meme, Tiroid, Kolorektal tümöler, Rahim kanserleri ve Akciğer Kanseri olmuştur.

 

Uluslararası Kanser Kayıtçıları Birliği’nin (IARC) dünyaya yapmış olduğu veri toplama çağrısı üzerine 2013-2017 KKTC kanser kayıtları, derlenerek IARC bölge temsilcisi aracılığı ile teslim edilmiştir. Verilerimiz halen IARC tarafından incelenmekte olup, 2023 yılında yayınlanacak olan  “5 Kıtada Kanser Belgesi-Cancer in Five Continents” belgesinde yer alması ön görülmektedir. Bu bağlamda 2022 yılında IACR’ne Kuzey Kıbrıs Kanser Kayıt Merkezi olarak üyelik başvurusu yaptık ve bu konuda geri dönüşleri beklemekteyiz.

 

Hedeflerimiz arasında Kuzey Kıbrıs Kanser Kayıt Merkezi’nin kadrolarının oluşturulması ve ivedilikle kanser kayıt elemanı istihdamı, Uluslararası Kanser Kayıtçıları Birliği’ne (The International Association of Cancer Registries – IACR) yapmış olduğumuz üyelik başvurusunun kabul edilmesi, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (The International Agency for Research on Cancer – IARC) ile paylaşmış olduğumuz veriler ile birlikte, uluslararası kanser istatistikleri içerisinde Kuzey Kıbrıs’ın da yer almasını sağlamak ve Ulusal Kanser Danışma Kurulu toplantılarını yapmak ve kanser kayıtçılığı ile beraber yürümesi gereken tarama ve erken tanı çalışmalarını güncellemek ve hızlandırmak yer almaktadır.”

 

 

Paylaş

Önceki Haber

DAÜ’DE RAP ÇOŞKUSU YAŞANDI

Sonraki Haber

Elektrik ve alkolde ucuzlama

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 5 =