Kıbrıs Amerikan Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı ve Engelli Hakları Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Buğu Şah ve Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doc.Dr. Demet Karakartal 3 Aralık Engelliler Günü’ne Dikkat Çekti

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı ve Engelli Hakları YönetimKurulu Üyesi Doç. Dr. Buğu Şah, eşit hakla için tüm engellerin kaldırılması gerektiğinedikkat çekerek, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutladı.

Doç. Dr. Buğu Şah, engelli meselesinin, sadece bir sağduyu değil, aynı zamanda bir hak veadalet meselesi olduğunu vurgulayarak, engelli bireylerin , eşit muamele, itibar, yaşamlarınıbağımsız idame ettirme ve toplumun bir parçası olma gibi haklara sahip olmaları gerektiğinibelirtti. Şah, engelli bireylerin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşama entegre edilmesininyetkili kurumların yenilikçi yaklaşımları benimseyerek çalışmasıyla sağlanacağını ve engellibireylerin, toplumla kaynaşmalarının ve geleceğe güvenle bakmalarının ancak bu sayedegerçekleşebileceğini söyledi.

Ülkemizde de 2008 yilinda imzalanan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nin buamaca hizmet etmesi icin tasarlandığını ifade eden Doç. Dr. Buğu Şah, sözleşmeninerişilebilirlik hakkı, ayrımcılık yasağı, eğitim hakkı, çalışma ve istihdam hakkı, sağlık hakkıve eşitlik hakkı gibi konuları kapsadığını söyledi.

Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin yaşamın her alanında sorunlarlakarşılaştığına dikkat çeken Şah, Engelli bıreylerin toplumsal yaşama katılımlarını engelleyicisorunların başında, kentsel dış mekanlardaki hareket özgürlüğünü engellilere uyguntasarımlanmamasından kaynaklandığını belirterek, devletin engelli bireyler için eğitim hakkı, erişilebilirlik hakkı, sağlık hakkı, istihdam ve çalışma hakkı gibi konularda yenilikçiyaklaşımlar geliştirerek kararlar alması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doc.Dr.Demet Karakartal ise Kıbrıs Engellilik hem engelli bireyin kendisi hem de ailesi için zorluyaşam koşullarını beraberinde getirebilmekte ve bu zorlu yaşam koşulları içerisinde bir çokpsiko-sosyal sorunla karşı karşıya kalabilmektedirler. Onların yaşadığı bu psiko-sosyalsorunlarla başetmelerinde bizlere  de görevler düşmektedir. Bu kapsamda engelli bireylerinve ailelerinin yaşadığı bu psiko-sosyal sorunları önlemek ve en aza indirebilmek için onlarınyanında ve arkasındayız. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, kendi yapabileceklerimizin, farkında olduğumuz sosyal hayatı engelleyen bir kusur değil, desteklenmesi gereken birdurum olarak kabul ettiğimiz ve  geleceğe umutla bakabildiğimiz bir gün olsun. ifadelerinikullandı.

Toplumun ve toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etmeyiamaclayan Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nunkararı ile ilan edilmişti.

Paylaş

Önceki Haber

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i farklı boyutlarda engellilik yaşıyor

Sonraki Haber

DAÜ DR. FAZIL KÜÇÜK TIP FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. NAHİDE GÖKÇORA’NIN 1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ AÇIKLAMASI

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen − 10 =