DAÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ’NDEN 3–9 KASIM DOKU VE ORGAN BAĞIŞI HAFTASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPILDI

HALKLA İLİŞKİLER VE MEDYA MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN BİLDİRİLMİŞTİR;

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülten Sucu Dağ ve Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi Gülcan Dürüst Sakallı, DAÜ Toplumsal Duyarlılık Merkezi’nin (TDM) 2021 – 2022 Akademik Yılı’nda uygulayacağı farkındalık projeleri kapsamında, 3 – 9 Kasım Doku ve Organ Bağışı Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundular. Doç. Dr. Dağ ve Sakallı’nın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

 

Doku ve Organ Bağışı

Dünyada ve ülkemizde her yıl “Organ ve Doku Bağışı Haftası” olarak 3-9 Kasım kutlanmaktadır. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ bağışı ve nakil sayılarının yetersizliği organ yetmezliği yaşayan birçok bireyin hayatını kaybetmesine neden olabiliyor.

 

Doku ve Organ Bağışı Nasıl Yapılır?

“Doku ve Organ Nakli”, vücutta görevini yapamayan bir organın/dokunun yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın/dokunun nakledilmesi işlemidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanlığı’na göre; bir kişinin hayattayken kendi isteğiyle tıbben yaşamı sona erdikten (beyin ölümü gerçekleştikten) sonra doku ve organlarının, başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunun iki tanık huzurunda belgelenmesidir. 18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir. Doku ve organ nakli için aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. Hayata iz bırakmak, ellerinizde.

 

KKTC’de Doku ve Organ Bağışı Nereye Yapılır?

Organ bağışı yapmak isteyen kişiler, KKTC Sağlık Bakanlığı’ndan, devlet hastanelerinden veya (https://saglik.gov.ct.tr/Portals/9/OrganDokuVeBagisFormu.pdf) adresinden detaylı bilgi alabilir ve Organ ve Doku Bağış Formu’nu doldurarak organ bağışında bulunabilirler

 

Nakil Yapılabilecek Doku ve Organlar Hangileridir?

Böbrek, Deri, Karaciğer, Kalp, Akciğer, Pankreas, İnce Bağırsak, Kemik, Kemik iliği, Kornea, Kalp Kapağı, Kıkırdak, Tendon, Kas Dokusu, Yüz Saçlı Deri, Ekstremite, Üst Solunum Yolu, Üst Sindirim Yolu, Kadınlarda Uterus nakli yapılabilecek doku ve organlardır.

Paylaş

Önceki Haber

KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLİK PROJESİ İLERLİYOR

Sonraki Haber

DAÜ’DE II. 15 KASIM CUMHURİYET KOŞUSU DÜZENLENECEK

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + 17 =