DAÜ ATAUM BAŞKANI YRD. DOÇ. DR. GÖKTÜRK, “ULUSLARARASI SOYKIRIM SEMPOZYUMU”NA DAVETLİ KONUŞMACI OLARAK KATILDI

Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAÜ ATAUM) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk, 10 11 Eylül 2021 tarihinde, Azerbaycan’ın Quba (Kuba) şehrinde gerçekleştirilen “20. Yüzyıl Türk-Müslüman Halklarına Yapılan Soykırımlar” konulu Uluslararası Sempozyuma davetli konuşmacı olarak katıldı.

Quba Soykırımı Memorial Kompleksi’nde gerçekleştirilen Sempozyum, Quba soykırımında katledilen Azerbaycan Türklerinin anıtlarına karanfil koyulması ve SaygıDuruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, İnguşitya ve Dağıstan’dan birçok akademisyenin katıldığı ve Polonya, Almanya, Japonya ve İran’dan akademisyenlerin de bildiri gönderdiği sempozyumda Yrd. Doç Dr. Göktürk, “20. Yüzyıl Türk-Müslüman Soykırımı Genelinde Kıbrıs’ta Türklere Karşı Yapılan Katliamlar” başlıklı bir bildiri sundu.

İki oturum olarak yapılan sempozyumun birinci gününde, ilk oturumda söz alan Yrd. Doç. Dr. Göktürk, konuşmasında; insanlık tarihinin çeşitli evrelerinde soykırım, katliam, sürgün ve zorunlu yer değiştirme olaylarının gerçekleştirildiğini, özellikle 19. ve 20. yüzyıllarda devletler ve etnik veya ulusal gruplar tarafından sistemli olarak yaygın bir şekilde soykırım uygulandığını belirtti ve Tarihçi Justin McCarty’nin sözlerine dayanarak bu dönemde 5 milyon Türk’ün öldürüldüğünün, 5 milyon 300 binin üzerinde Müslüman-Türk’ün de göç etmek zorunda bırakıldığının tespit edildiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Göktürk konuşmasında; Kıbrıs Türk halkının dadünya insanlık tarihinin bu kanlı katliamlarından nasibini alarak, Rumların insanlık suçlarına, yaygın bir soykırıma ve zorunlu göçlere maruz kaldığını ifade etti ve bu katliamların tarihsel süreçteki örneklerini görsel bir sunuyla anlattı. Yrd. Doç. Dr. Göktürk bildirisini “Geçmişte yapılanları bileceğiz ki bugün ki özgürlüğün kıymetini daha iyi anlayalım ve daha güçlü sahip çıkalım. Bunun için geçmişte yaşananları özellikle gençlerimize her fırsatta anlatmalıyız. Unutmayalım ki tarihlerini bilmeyenlerin coğrafyalarını başkaları çizer.” sözleriyle tamamladı.

Paylaş

Önceki Haber

Gözlem sayı 1 -2

Sonraki Haber

UNESCO TOURISTICA PHOTO SAFARİ BAŞLIYOR

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

17 + three =