DAÜ DR. FAZIL KÜÇÜK TIP FAKÜLTESİ’NDEN DÜNYA BEYİN GÜNÜ AÇIKLAMASI

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Dr. Gülcem Altınoğlu (Nörobilim Uzmanı) ile Doç. Dr. Amber Eker Bakkaloğlu (Nöroloji Uzmanı), Dünya Beyin Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. “Dünya Beyin Günü – ‘Multipl Sklerozu Durdur’” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“Tüm dünyada her yıl beyin sağlığının önemini vurgulamak ve beyin sağlığı ve hastalıkları ile ilgili bilinçliliği artırmak amacı ile ‘Dünya Beyin Günü’ kutlanır. Bu yılki Dünya Beyin Günü, dünya çapında her yaştan 2,8 milyon insanı etkileyen nörolojik bir hastalık olan multipl skleroza adanmıştır ve ‘Multipl Sklerozu durdur’ sloganı ile tüm dünyada birçok etkinlik planlanacaktır.

 

Halk arasında MS hastalığı olarak da bilinen Multipl Skleroz gençlerin hastalığıdır. En sık olarak 20-40 yaş arasında gözlenmektedir. Otoimmün bir hastalık olan MS’de kişinin bağışıklık sistemi, sinirleri çevreleyen ve koruyan, sinirsel uyarıları iletmede görev alan, miyelin kılıfı adı verilen bir tabakaya saldırır. Bu saldırılar en sıklıkla beyin, beyincik, omurilik ve göz sinirlerinin kılıflarına karşı oluşur. Miyelin tabakası ve sinirler hasar görerek, sinirsel uyarıların düzgün iletilememesine neden olur. Bu nedenle de sinir sitemine karşı bağışıklık sisteminin bu atakları sırasında bazı bulgular ortaya çıkar. Hastalık hastaların büyük çoğunluğunda da kendini ataklarla belli eder ve etkilenen bölgeye göre bulgular gözlenir. Bu ataklar sırasında görme sorunları, uyuşmalar, hissizlik, kuvvetsizlik, denge sorunları gözlenebilir. MS hastalığının belirtilerinin her hastada birbirinden farklı olabileceğini akılda tutmak gerekir. Rahatsızlığın erken evrelerinde geçici ataklar şeklinde ortaya çıkan MS, tedaviye geç kalındığı takdirde, bazı belirtilerin kalıcılaşması ile sonuçlanabilir. Bu nedenle, MS belirtilerini iyi tanımak ve zamanında ilgili hekimlere başvurmak büyük önem taşımaktadır. MS için ilk ilaç 1993 yılında kullanılmaya başlanmıştır. İlk yıllarda kullanıma giren ve halen hastaların büyük çoğunluğunda kullanılan ilaçlar atakların sıklığını azaltmak ve önlemeye yöneliktir. Nörobilim dünyası, gençleri etkileyen MS’in tedavi seçeneklerinin çeşitlendirilmesi ve daha iyiye götürülmesi için yoğun uğraş içindedir. Yıllar içinde yoğun atakları olan hastalar için de birçok tedavi kullanılmaya başlanmıştır. Günümüz ve geleceğin ilaçlarının hedefleri sadece atakları azaltmak değil, hasarlı dokuyu da tamir etmek olacaktır. Bu yılki Dünya Beyin Gününde MS’i tanıyalım, MS’i durduralım.”

Paylaş

Önceki Haber

UKÜ PDAREM Uzman Psikoloğu Huriye Koruşan kültürler ve bireyler arası dostlukları geliştirmenin önemine dikkat çekti

Sonraki Haber

Yakın Doğu Yeniboğaziçi Koleji Müdürlüğüne İlknur Şemi getirildi

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two + eleven =