DAÜ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMA HİZMET PROJELERİ SANAL SERGİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

 

 

  • DAÜ TEMEL EĞİTİM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN TOPLUMA HİZMET PROJELERİ SANAL SERGİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü öğrencileri 2020 -2021 Akademik yılı Bahar Dönemi’nde Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında,  Kıbrıs’ın kuzeyinde ve Türkiye’de faaliyet gösteren 15 farklı kurumla iş birliği içinde toplam 18 proje gerçekleştirdi. Projelerin çoğunluğu çevirim içi ortamlarda farkındalık yaratmaya yönelik tasarlanırken, bazı projeler ise COVID-19 salgınının riskli olmadığı koşullarda yüz yüze gerçekleştirilerek uygulandı. Doç. Dr. Gülen Onurkan Aliusta ve Yrd. Doç. Dr. Nihan Koran tarafından yürütülen ders kapsamında, Okul Öncesi Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği programı öğrencileri; hayvanları koruma, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, erken çocukluk eğitimine yönelik farkındalık oluşturulması, deniz kirliliğinin önlenmesi konularında dört haftalık etkinliklerden oluşan projeler üretti. Öğrencilerce üretilen projelerin yaygınlaştırılmasına ve sürdürülebilir olmasına özen gösterildi.

 

“İş Birlikleri Devam Edecek”

Gerçekleştirilen projeler konusunda öğrencilere destek olan Bal Adası Eğitim Merkezi,  DAÜ Hayvanlara Yardım Kulübü,  Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), İş Kadınları Derneği (İŞKAD), Kadın Merkezi Vakfı (KAMER), Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD),  Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR), Lefkoşa Türk Belediyesi – Sevimli Dostlar Hayvan Barınağı, Lefkoşa Türk Belediyesi, Mağusa Suriçi Derneği (MASDER), Medipol Mega Üniversite Hastanesi, Mutlu Veteriner Kliniği,  Özmen Veteriner Kliniği,  Samandağ Belediyesi, SELİS Kadın Danışmanlık Merkezi’ne Temel Eğitim Bölümü tarafından düzenlenen “Teşekkür Belgeleri” iletildi. Ders hocaları Doç. Dr. Gülen Onurkan Aliusta ve Yrd. Doç. Dr. Nihan Koran; çalışılan kurumlarla ilerleyen zamanlarda da bu iş birliğini sürdürmek için çalışmalara devam edileceğini belirtti.

 

“Çok Mutluyuz”

Temel Eğitim Bölümü öğrencilerinden Günışığı Bozkurt ders ile ilgili düşüncelerini ve bu süreçte proje ekibindeki arkadaşları ile ilgili gerçekleştirdikleri projeyi şu şekilde anlattı: “Topluma Hizmet Uygulamaları dersi, bizlerin toplumsal duyarlılık ve farkındalıklarımızı destekleyip, toplumsal bilinci uygulamalı olarak kazandırmayı amaçlar. Biz bu ders bünyesinde toplumu okul öncesi eğitiminin önemi ve gerekliliği yönünden bilinçlendirmeyi amaç edindik. Ders kapsamında bir belediye ile anlaşıp, o belediyenin internet sayfasında proje tanıtımı izni aldık. Projemizde ‘Küçük Deyip Geçme Eğitime Katkı Sağla’ sloganı ile bir site oluşturduk. Bu sitede okul öncesinin önemi ile ilgili bilgilendirici sunum ve kamu spotu tasarladık. Sitemizde çocukların yaşlarına göre gelişim özellikleri ve okul öncesinin önemi ile ilgili öğretmenlerimizle yaptığımız röportajlarımız da bulunuyor. Siteyi ziyaret edenlere, okul öncesi dönemin çocuklar için eğitim basamağının ilk ve en önemli kademesi olduğunu projemiz yoluyla anlatma olanağı bulabildik. Topluma Hizmet Uygulamaları dersi yoluyla, üniversitede okurken toplum için yararlı, etkileşimli bir proje gerçekleştirmek bizim için harika bir deneyim oldu. Projemizle ilgili çok güzel geri dönüşler aldık. Siteyi ziyaret edenler arasında okul öncesinin çocuğun en kritik zamanlarına denk geldiğini ve desteklenirse de gelişimlerin olumlu yönde ilerleyeceğinin farkına vardıklarını dile getiren takipçilerimiz oldu ve bu bizi çok mutlu etti. Topluma Hizmet Uygulamaları dersinde çabalarımıza ve emeğimize değen bir proje yarattığımız için çok mutluyuz.”

 

“Projeler Amacına Ulaştı”

Bölümün diğer bir öğrencisi olan Melisa Münevver Borova ise ders ile ilgili görüşlerini,  “Tamamen gönüllü olarak yaptığımız bu projelerimizin çoğunlukla amacına ulaştığını gördüm ve bundan mutluluk duydum. Birçok kurum ve kuruluş da projelerimizde bize destek olarak daha geniş bir kitleye ulaşmamızı sağladı. Dört farklı okuldan, beş farklı özel eğitim uzmanı ile proje konumuz kapsamında röportajlar yaparak bunları, hem projemiz adına açtığımız Youtube hesabından ve kişisel sosyal medyalarımızdan paylaştık, hem de Lefkoşa Türk Belediyesi’nden paylaşım desteği alarak onların da Facebook hesaplarında röportajlarımızı paylaşmalarını sağladık. Ayrıca farklı gençlik kuruluşları da videomuzu paylaşarak bize destek oldular. Daha sonra Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile yine projemizin amacı doğrultusunda belediyenin yaptıkları, yapmayı planladıkları konusunda bir röportaj gerçekleştirdik. Yaptığımız diğer bir etkinlik ise, okul öncesi kurumlarına dağıttığımız broşürlerimizdir. Böylece hem sosyal medya aracılığıyla, hem de basılı materyallerle farkındalığa yolculuk projemizi tamamlamış olduk. Fakültemize ve öğretmenimize bize böyle bir fırsat sundukları için çok teşekkür ediyoruz” şeklinde ifade etti.

 

DAÜ Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü öğrencilerinin projelerine ait Sanal Sergi’ye https://fedu.emu.edu.tr/tr/bolumler/temel-egitim-bolumu linkindeki Dönem Sonu Sergileri sekmesinden erişilebiliyor.

 

Paylaş

Önceki Haber

TOLES SINAVI EN ESKİ VE DENEYİMLİ SINAV MERKEZİ OLAN DAÜ’DE YAPILDI  

Sonraki Haber

Kırmızı başlıklı kız

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine + nineteen =