Uluslararası Biyoçeşitlilik Sözleşmesi 1992 yılında Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde düzenlenen Yeryüzü Zirvesi’nde 150 ülke tarafından imzalandı. 29 Aralık 1993’de ise Birleşmiş Genel Kurulu’nda görüşülerek yürürlüğe girdi.
Sözleşme, özellikle sürdürülebilir kalkınma ve gelişme kavramlarına vurgu yapmaktadır. Bitki ve hayvan çeşitliliği, genetik çeşitliliğin yanı sıra mikroorganizma çeşitliliği ve ekosistem çeşitliği gibi küresel anlamda insanların; gıda, güvenlik, barınma, ilaç, sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama haklarını da dikkate alarak sürdürülebilirliği daha geniş bir perspektifte ortaya koymaktadır.
Sürdürülebilir dünya için doğal yaşam çeşitliliğinin korunmasına ve geliştirilmesine teşvik etmek amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde her yıl 22 Mayıs, “Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik” günü olarak kutlanıyor.
Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, 28 yaşında.
“Çözümlerimiz Doğadadır!”.
Çok anlamlı olan bu tema, yaşam için tüm çözümlerim doğada olduğunu belirtilmektedir. Bu bağlamda tüm ülke ve kurumların doğaya ve biyolojik çeşitliliğe olan katkısını bir kez daha ele almasını ve bu yöndeki çalışmalara daha çok önem göstermesini vurgulamaktadır.
.