BRTK Yayıncılık Tarihi Müzesi Açıldı

BRTK Yayıncılık Tarihi Müzesi

Müzeler Haftası olarak bilinen, Uluslararası Müze günü 18 Mayıs 2021 taihinde halkın ziyaretine açıldı.
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) sitesi ana binasında fuaye ve koridorlarda oluşturulan Yayıncılık Tarihi Müzesi 19 Mayıs 2021 günü Başbakan Ersan Saner tarafından açıldı.
Açılışa Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu da katıldı.
Açılış ardından BRTK Yayıncılık Müzesine yoğun ilgi bulunmakta ve Ziyaretler devam etmekte.

KKTC ‘nin ilk ve tek kamu yayın kurumu olarak, geçmişten günümüze kurumun sürecini aktarmak amacıyla kurulan BRTK Yayıncılık Tarihi Müzesi, Uluslararası Müzeler Konseyi tarafından ”Uluslararası
Müzeler Günü” olarak kabul edilen 18 Mayıs 2021 tarihinde halkın ziyaretine açıldı. 19 Mayıs 2021 günü resmi olarak Başbakan Ersan Saner tarafından açılışı gerçekleştirildi.
BRTK Yayıncılık Tarihi Müzesi, Transistörlü radyolardan siyah-beyaz ekranlara, günümüzde yayıncılık teknolojisinin geldiği son noktayı resmeden bir sergilemenin yanı sıra, bu sürece tanıklık eden işitsel ve görsel arşivin de sunulduğu müze, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu yerleşkesi içinde yer alıyor.
Başbakan Saner, açılışın ardından yaptığı açıklamada, araba aküleri ile “Bayrak, bayrak, bayrak” diye başlayan serüvenin Kıbrıs Türk halkının mücadelesinin önemli simgelerinden biri olduğunu vurguladı. BRT’de açılan Yayıncılık Tarihi Müzesi’nin gençlere Kıbrıs Türk halkının nerelerden nereye geldiğini gösteren bir yer olduğunu ifade eden Başbakan Saner, özetle şöyle konuştu:“Yayıncılık Müzesi, Kıbrıs Türk halkına kendi yaşamında nereden nereye geldiğini gösteriyor. Bir anlamda, dünyada teknolojinin nereden nereye geldiğini tüm gençlere göstermek adına da çok önemlidir diye düşünüyorum. Müzenin yaratılmasında küratör Ayhatun Ateşin’e ve müzenin oluşmasına katkıda bulunan Dr. İsmet Birgül Hanım’a da teşekkür etmek istiyorum.”
Açılışta konuşan, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu müzenin ülkenin geçmişine sahip çıkma adına güzel bir çalışma olduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Başbakan Saner ve Amcaoğlu müzeyi gezerek BRTK Müdürü Meryem Çavuşoğlu Özkurt’tan ve Küratör Ayhatun Ateşin’den bilgi aldı.
Çavuşoğlu, BRTK Müzesi, koridorlarında yürürken Kıbrıs Türkü’nün mücadele yıllarında araba akülerinden radyo yayını yapan neslin zihnini okuduğunuz ve buna, sesin ve görüntünün eşlik ettiği Kıbrıs Türk Halkının hafızasıdır. Sizleri siyah-beyaz ekranlardan ve transistorlu radyolardan alıp, yayıncılık teknolojisinin geldiği son noktaya taşıyan önemli bir arşiv çalışması yaptık
Ateşin, Arşivi tanıtırken Toplumsal Hafızayı yeniden güncelleyip, hayatın içine geçirdiklerinden söz etti. “Genellikle, çok farkına varmasak da hafızalarımız ve onların içinde geçtiği mekan arasında güçlü bir ilişki vardır. Yaşadığımız olaylar, anılar mutlaka fiziki bir çevre içinde geçmek zorundadır. Bu mekanlar eylemlerin arka planını oluşturur. Daha çok eylemlere odaklandığımız için mekanlar pek gözümüze çarpmaz. Yayıncılık; şüphesiz meşakkatli fakat bir o kadar da duygu yüklü bir iş akışıdır. Topladığımız ve sergilediğimiz pek çok materyalde bu duygunun izleri vardır.
“Bayrak Radyosu Televizyon Kurumu Müzesini oluştururken toplumsal hafızayı yeniden güncelleyip, hayatın içine geçirmek hedefimiz oldu. Çünkü biliyoruz ki yaşarken kıymetlidir anlar, öyküler. Sonra ise dili geçmiş olurlar ve dökülürler pul pul, unutulurlar. Çöplük olurlar hatta. Oysa zamanın bekçisi tutanaklar, belgeler saklandıkları kör kuyular, unutuldukları duvarlar arasından kurtarılmalı ve gün ışığına çıkarak, toplumsal belleğimizin kanıtı olduklarını göstermelidirler.”

Paylaş

Önceki Haber

DAÜ TURİZM FAKÜLTESİ 21. TURİZM HAFTASI BAŞLIYOR

Sonraki Haber

Mmçk derneğinin misafirleri vardı

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eighteen − 10 =