DAÜ DR. FAZIL KÜÇÜK TIP FAKÜLTESİ’NDEN ÇOCUKLARA YÖNELİK BEYİN FARKINDALIK HAFTASI ETKİNLİĞİ
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi, Beyin Farkındalık Haftası nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı iş birliğinde çocuklara yönelik farkındalık etkinliği düzenledi. Dana Alliance for Brain Initiatives (DABI) ve European Dana Alliance for the Brain (EDAB) tarafından kurulan ve Dana Foundation tarafından koordine edilen Beyin Farkındalık Haftası, kuruluşundan bu yana geçen 25 yıl içinde, 117 ülkenin katılımını içeren küresel bir eğitim girişi olarak faaliyet gösteriyor. Bu yıl, söz konusu girişim bünyesinde ortaklığa kabul edilen DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Amber Eker Bakkaloğlu koordinatörlüğünde, 20 Mart 2021 Cumartesi günü, KKTC’deki ilk beyin farkındalık etkinliğini düzenledi. Beyin ile ilgili farkındalığı, beyin bilimine ve beynin işleyişine duyulan ilgiyi arttırmak amacı ile düzenlenen bu yılki etkinlik, “Beyin ne işe yarar?” konusunu ele aldı. Etkinlik kapsamında anasınıfı ve ilkokul çağındaki öğrencilerin “Beyin ne işe yarar?” konulu resimleri sergilendi.
Sergiden önce, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Nörobilim Uzmanı Dr. Gülcem Altınoğlu ve öğrencileri, eğlenceli videolar ile çocuklara beyinin fonksiyonlarını anlattılar. Açılış konuşmalarında Proje Koordinatörü Doç. Dr. Amber Eker Bakkaloğlu, bu yıl ülkemizde ilk kez DAÜ öncülüğünde gerçekleştirilen Beyin Farkindalık Haftası etkinliklerine katılarak, beyin ile ilgili bu heyecanlı yolculuğa eşlik ettikleri için çocuklara teşekkür etti ve muhteşem resimleri ve soruları ile gelecekte beyin biliminin içinde yer alacaklarından hiç süphesi olmadığını belirtti.
“Etkinlik Çok Önemli Amaçlara Ulaştı”
Doç. Dr. Amber Eker Bakkaloğlu’nun konuşmasının ardından, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu yıl ortaklığa kabul edilen DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi olarak, Kuzey Kıbrıs’ta ilk Beyin Farkındalık Haftası etkinliği, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı iş birliği ile düzenlenmiştir. Çocuklarımız beyni düşünmüşler, çizmişler ve sorgulamışlardır. Çocuklarımızın bilime ilgisi göz doldurucu ve çok etkileyicidir. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı İlköğretim Dairesi ile okullarımızın idarecileri ve değerli öğretmenlerine destekleri için sonsuz teşekkür ediyoruz. Bu etkinlik, sizlerle çok önemli amaçlara ulaşmıştır.”
Bakan Amcaoğlu Tebrik Etti
Prof. Dr. Nahide Gökçora’nın konuşmasının ardından, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, beyin farkındalığı haftası dolayısı ile düzenlenen bu etkinliğin pandemi süresince eve kapanan çocuklarımızın farkındalığını arttırma yanında sosyalleşmelerine de katkı sağladığını belirterek bu etkinliğin önemini vurgulayıp, DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’ni bir ilke daha imza attığı için tebrik etti.
KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı iş birliği ile ülkemizdeki tüm anasınıfı ve ilkokul eğitimi çağındaki çocuklarımız ile paylaşılan etkinlikte, yaşları 5 ile 11 arasında değişen 240 çocuğumuz, çizdikleri “Beyin ne işe yarar?” konulu resimlerle ve beyinle ilgili merak ettikleri ilginç sorularla etkinliğe katıldılar. Bu katılımların bazıları beynin vücudumuzu nasıl yönettiğini sorgularken, bazıları ise beyinle ilgili ilginç soruları içerdi:
“Beynimizi Biz Mi Yönetiriz Yoksa Beynimiz Mi Bizi Yönetir?”
Beynimizin kontrol edebildiğimiz ve kontrol edemediğimiz fonksiyonları vardır. Örneğin hareketlerimizi, konuşmalarımızı kontrol edebiliriz. Ancak kalp atışımızı, nefes alıp verişimizi, iç organlarımızın fonksiyonlarını kontrol edemeyiz. Bu organlarımız “otonom sinir sitemi” kontrolündedir. Otonomun kelime anlamı da kendi kendini kontrol eden demektir.
“Beynin İçinde Ne Var? Beynin Büyüklüğü Nedir?”
Beyin nöronlardan oluşur. Erişkin bir insan beyninde 100 milyara yakın nöron bulunur. Beynin ağırlığı yetişkin bir insanda 1.5 kilograma yakındır. Yeni doğan bebekte ise yarım kilogramdan azdır. Bir filin beyni ise 5 kilogramdır.