Antalya’da 234 turistik tesis satılık
Pandemi sürecinde Antalya genelinde 234, Alanya’da ise 42 turistik tesis satışa çıkarıldı. Alanya turizm sektörü temsilcileri “Satılık otellerin artması sektörün acı gerçeği. Tablo kaygı verici” dediler.
Koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektör hiç kuşkusuz turizm oldu. Pandemi döneminde Alanya’da tarım yükselişe geçerken, inşaat ve emlak sektörü normal seyrini sürdürdü ancak turizm sektöründe tüm planlar alt üst oldu.
Alanya dahil Antalya bölgesinde çok sayıda turistik tesis pandeminin etkilerine daha fazla dayanamadı. Sahibinden.com verilerine göre, Antalya’da son 1 ayda 234 turistik tesis satışa çıkarıldı.
Antalya genelinde Muratpaşa 56 tesisle ilk sırada yer alırken, 42 tesisle Alanya ikinci, 39 tesisle Kemer üçüncü, 33 tesisle Manavgat dördüncü sırada yer aldı. Sıralamada ikinci olan Alanya, Antalya’daki satılık turistik tesislerin yüzde 17,94’üne sahip. Ayrıca Kaş’ta 21, Konyaaltı’nda 16, Serik’te 13, Kumluca’da 8, Kepez’de 3, Finike, Gazipaşa ve Demre 1’er turistik tesis satışa çıkarıldı.
EN PAHALI TESİS 585 MİLYON TL
Alanya’da satışa çıkarılan en pahalı tesis ise 585 milyon TL oldu. 10 Şubat 2021 itibariyle satışa çıkan 5 yıldızlı tesis 330 odalı, bin yatak kapasitesine sahip ve Konaklı Mahallesi’nde bulunuyor. En ucuzu ise 5 milyon 200 bin TL. Alanya’dan verilen son satılık ilanı ise 13 Şubat tarihinde yayınlandı.
‘EKONOMİK KAYGILAR OTEL SATIŞINI ARTTIRDI’
Satılığa çıkarılan turistik tesis sayısının turizmdeki iyileşmeyle birlikte azalacağını belirten Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan, Yenialanya’dan Şerife Çoban imzalı haberde, “Bu kadar çok otelin satışa çıkması, içinde bulunduğumuz sıkıntının göstergesidir.
2020 yılında yaşadığımız zorlu süreç nedeniyle turizm gelirleri tabana indi. Ekonomik kaygılarla satılık otellerin artması sektörün acı bir gerçeğidir. Önümüzdeki yıl hareketlenmeyle birlikte bu durumun değişeceğine inanıyorum. Tüm sektörler gibi turizm sektörü de pandemiden çok etkilendi” dedi.
‘TABLO KAYGI VERİCİ’
Geçmiş yıllarda da otellerin satışa çıktığını ancak sayının bu kadar fazla olmadığını ifade eden Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ve Alanya Turizm ve Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, tablonun kaygı verici olduğunu söyledi. Dahaoğlu, “Akdeniz bölgesinde bu kadar turistik tesisin satışta olmasının en büyük nedenlerinden biri ekonomik daralma ve buna bağlı olarak pandemi süreci olduğunu söyleyebiliriz. Kim ister ki; para kazanan, istihdam sağlayan, ülkeye katma değer sağlayan bir işletmeyi satıp elinden çıkartmak?
Maalesef hayatımıza geçen yıl giren bu virüs, sadece turizm sektörü değil bununla birlikte beslenen bir çok sektörü de ekonomik anlamda derinden etkilemiştir. Geçmiş yıllarda da bazı tesislerin elden çıkarıldığını duyuyorduk fakat şu anki sayılarda ciddi artışların olması kaygı vericidir.
Umut ediyorum ki bu zor durumda olan işletmeler, değerlerinde satılarak, turizme değer katmaya devam edeceklerdir. Zira son zamanlarda otellerin yıkılıp, yerlerini konutlara bırakması turizmden kaçışın bir göstergesidir. Temennimiz, az daha sabır ile dayanacak güçte olmamız ve aşı ile başlayan bu sürecin çok yakında güzel günlerin başlangıcı olmasıdır” şeklinde konuştu.
‘OTELLERE ALICI BULMAK ZOR’
Pandemi nedeniyle belirsizliklerin sürdüğü bir ortamda satışa çıkarılan otelleri alacak yatırımcı bulmanın da zor olduğunu söyleyen ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Topçu, “Özellikle 2015 ve 2016 yılından itibaren yaşanan sıkıntılar ve iyi geçen birkaç senenin ardından pandeminin olumsuz etkilerini bir çok dalda olduğu gibi konaklama tesislerinin el değiştirmesi şeklinde de görmeye başladığımızın işaretleri aslında otellerin satışa çıkması.
Özellikle yenilenme ihtiyacı duyan veya kredi ile yapılan otellerin 2020 yılında açılamaması ve 2021 yılında da soru işaretlerinin devam etmesi, yatırımcıyı özellikle vakti gelen kredi geri ödemeleri ve açsalar da operasyonel maliyetlerin yüksek, gelirlerin istenilen seviyede olmaması sebebiyle böyle bir tablo ortaya çıkmış gözüküyor.
Küçük veya ortak büyüklükte ve bulunduğu yer itibarı ile uygun olan tesisler yapıyı konut şekline dönüştürerek yaşanan bu durumu atlatmaya çalışıyor ancak büyük tesisler maalesef satma yolunu tercih etmek zorunda kalıyor. Halen belirsizliklerin sürdüğü bir ortamda bunları alacak yatırımcı bulmak da çok kolay değil elbette. Bu durumun en kısa zamanda normale dönmesi tüm sektörün en büyük isteği” ifadelerini kullandı.