10 ARALIK TERRA MEDRA TOPRAK ANA GÜNÜ

10 ARALIK TERRA MEDRA TOPRAK ANA GÜNÜ

1427″ />
“Toprak Ana (Terra Madre) günü geleneksel yemeklerin çeşitliliği ve geleneksel üretim üzerine farkındalık yaratmak ve gelecek nesillere daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak amacıyla” Slow Food tarafından organize edilen bir gün. Aynı zamanda slow food hareketinin doğum günü sayılıyor, tohumumuza, yerel gıda ve kültürümüze, bioçeşitliliğimize, suyumuza sahip çıkmak için pozitif küreselleşmeyi öne çıkaran Slow Food hareketinin farkındalık yaratmak amacıyla dünyada 2009 yılında kutlanmaya başladığı bu günde biz de bu hareketin bir parçası olmak için Cittaslow Sakin Şehir ünvanlı ilk sakin şehir Yeniboğaziçi’de son sekiz yıldır kutlamaktayız.Bu yıl ise bizim için daha anlamlı yerel tohumlarımızı koruma mücadelemizde bize destek veren çevreci tohum ve toprak dostu rahmetli REŞAT BERGEN (RICHARD) abimizi anarak ve onun adını Yeniboğaziçi Belediyesi Tohum Bahçesine veriyor ve tohumlarını yaşatıyoruz .
Carlo Petrini liderliğindeki Slow Food hareketi dünyada tek tip beslenme modeline karşı yerel tatları, geleneksel ürünleri yaşatmaya çalışıyor. Amaçları çok basit ama çok önemli, dünyada aç insan kalmasın, üretici ürettiğinin karşılığını alsın. Toprağa, çevreye zarar verilmesin. İyi, temiz ve adil gıda sistemi için, geleceğimiz için biyoçeşitlilik korunsun. Gelecek kuşaklar da dünyanın zenginliğinden yararlansın.
Terra madre yani TOPRAK ANA Toprak ve ana sözcüklerinin birarada kullanılması rastlantısal bir söz öbeği oluşturmuyor. Her iki kavram da beslenmemizin temelini oluşturan ögelerin izdüşümü .Geçmişte kışın tükettiğimiz ürünleri yazdan; katkısız ve doğal kaynaklardan üreten analarımızın çabalarını yeniden düşünmemizin ve değerlendirmemizin yollarını açıyor.
Slow Food Salamis Birliği ve Cittaslow Yeniboğaziçi olarak savunduğumuz; Cittaslow kavramı, yaşamın zevk alınabilecek hızda ve aynı zamanda da sağlıklı ve sakin yaşanmasıdır.

Sakin, huzurlu ve kaliteli yaşamın temeli ise ileriki yıllarımızda da çocuklarımızla, torunlarımızla beraber sağlıklı yaşamaktan, sağlıklı beslenmeden, sağlıklı gıdadan geçer. Sağlıklı gıda ise ne yediğimizi bilmek, ne yediğimizi bilmek ise yediğimizin hangi tohumdan üretildiğinden ve kimin hangi şartlarda nasıl ürettiğinden geçmektedir. Bu nedenle yerel çapta küçük üreticilerin desteklendiği yerel pazarlar, yerel tohumlardan üretilen gerçek doğal gıda ve yerel tatlar her zaman hedefimizdir.

Umut KURŞUN
Slow Food Salamis Lideri
Slow Food Salamis

Paylaş

Önceki Haber

YDP ilçe yönetimi GMB de idi

Sonraki Haber

Günsel ailesinden 6 ilçeye 6 ilkokul

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 − one =