DAÜ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KATKILARIYLA GÜNÜMÜZDEKİ LİDER DEVLET ÜNİVERSİTESİ KONUMUNA ULAŞMIŞTIR
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörlüğü, 2020-2021 Akademik Yılı Güz Dönemi öğrenci kayıtları hakkında genel bir değerlendirme yapmıştır. Yapılan değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu’nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yükseköğretimine vermiş olduğu desteğin önemine vurgu yapılmıştır. KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Öğrenci Dostu Ada Projesi’nin KKTC yükseköğretim alanına olumlu yansımalarının olacağı belirtilmiştir. Açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir:
“DAÜ 2020-2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri arasında yerleşen öğrenci sayısını geçtiğimiz yıla göre hem sayı, hem de yüzdelik bazında en fazla arttıran üniversite olmuştur. 2020-2021 Akademik Yılı’nda DAÜ’ye toplamda 1,635 öğrenci yerleşmiştir. YKS yerleştirme sonuçlarına bakıldığında, KKTC genelinde geçtiğimiz yıla göre %7.43’lük bir artış gerçekleşirken, DAÜ’ye yerleşen öğrenci sayısında %26.06’lık bir artış yaşanmıştır. DAÜ, aynı zamanda eşdeğer öğrenci sayıları dikkate alındığında en fazla tercih edilen üniversite olmuştur.
2020 YKS ek yerleştirme sonuçlarına göre ise Üniversitemize toplamda 135 öğrenci yerleşmiştir. Bu rakamlar geçen yılın rakamlarıyla kıyaslandığında, bu yıl ek yerleştirme ile Üniversitemize yerleşen öğrenci sayısında %35’lik bir artış olmuştur. Bu sonuçların ardından 2020 yılı YKS sınavı ve ek yerleştirme sonuçlarına göre toplamda 2,219 olan YKS kontenjanımıza 1,770 öğrenci yerleşmiştir. Bu rakam geçen yılın toplam rakamı ile karşılaştırıldığında bu yıl %27’lik bir artış sağlandığı görülmektedir. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçlarına göre ise, DAÜ, 114 kontenjanının 103 tanesini doldurarak %90’lık bir yerleştirme oranına ulaşmıştır.
1979 yılında Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak eğitim hayatına başlayan Doğu Akdeniz Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli katkılarıyla, KKTC devleti tarafından 1986 yılında bir devlet üniversitesi olarak kurulmuş ve her geçen yıl başarı çıtasını yükselterek, günümüzdeki lider konumuna ulaşmıştır.
DAÜ, kurulduğu yıldan bugüne kadar büyük başarılara imza atıp, her geçen gün çok daha iyi yerlere gelebilmek için büyük bir aile olarak çalışmıştır. DAÜ yerel düzeyde bir kent üniversitesi, ulusal düzeyde bir devlet üniversitesi, uluslararası alanda ise bir dünya üniversitesi olmayı başarmıştır. Gelişme sürecinde de üniversitemiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin katkılarını her aşamada hissetmiştir. DAÜ’nün tüm programları Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylıdır ve bu kapsamda diplomalarının tanınırlığı ve eşdeğerliği güvence altındadır.
DAÜ evrensel değerlere bağlı, uluslararası kabul görmüş akademik eğitim ölçütlerini kendine kılavuz edinmiş, toplumsal sorumluluk bilinciyle bölgesel ve uluslararası sorunlara çözüm üreten, çok kültürlülüğü, özgür düşünceyi, hoşgörüyü ve katılımcılığı içselleştirmiş mezunlar yetiştiren, uluslararası çerçevede üretim, bilim, sanat, ve sporun gelişmesine yönelik çalışmalar yürüten bir üniversite olmayı kendisine misyon edinmiştir. Kenti ile kentlisi ile, ülkesi ile birlikte bir bütün olup tüm dünyaya sesini duyurmayı başarmıştır. DAÜ sahip olduğu akreditasyonları, dünya üniversite sıralamalarındaki yeri, uluslararası üyelikleri, sertifikalar ve iş birlikleri ile dünyanın 110 farklı ülkesinden gelen öğrencileri ile her gün başarılarına bir yenisini eklemektedir. Mezunlarımız Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde üniversitemizin ve KKTC’nin adını duyurmaktadır.
Öte yandan, küresel düzeyde yaşanan pandemi, tüm yükseköğrenim alanını derinden etkilemiştir. Üniversitemiz eğitim politikasını belirlerken öğrenciler arasında ayrım yapmadan eşit eğitim verebilme adına bütünlüklü bir karar alarak, bu süreci en sağlıklı şekilde yürütmeyi hedeflemektedir. Pandeminin ilk günlerinden bugüne kadar üniversitemiz Gazimağusa esnafının da katkılarıyla öğrencilerine her türlü hizmeti ve desteği sunmuştur.
Hem öğrencilerimiz hem de çalışanlarımız için sağlıklı ve güvenli bir eğitim ve çalışma ortamı yaratmak üniversitemizin başta gelen görevlerindendir. Yeni akademik dönemde de öğrencilerimizin eğitimlerine kesintisiz olarak sağlıklı ve güvenli bir şekilde devam edebilmeleri için her türlü olanak ve dijital destek sağlanacaktır.
Ders kayıtlarının başladığı, yabancı öğrenci kayıtlarının ise hali hazırda devam ettiği bu süreçte ülkemizde bulunan öğrencilerimiz kampüsümüzün ve üniversitemizin her türlü imkanından yararlanabilmektedir. Üniversitemiz, Gazimağusa kenti ile ayrılmaz bir bütünün parçasıdır. Her alanda kent ve üniversite iş birliği için çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle böylesi dönemlerde bu sürecin en az hasar ile atlatılması için el birliği ile çalışmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Esnafımızla, iş insanlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle birlikte bu zor günleri de aşacağımıza inancımız tamdır. Bu vesile ile Üniversitemizden desteklerini esirgemeyen başta Türkiye Cumhuriyeti, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Gazimağusa esnafı, iş insanları, sivil toplum örgütleri ve tüm üniversite personelimize teşekkürlerimizi sunar, 2020-2021 Akademik Yılı’nın hayırlı olmasını dileriz.”